Извор:Фото: АТА

УЗ АПЛАУЗ: Сахрањена Рада Ђуричин

Извор: Нпортал

07.09.2024.

16:00

ГЛУМИЦА Рада Ђуричин сахрањена је данас на Градском гробљу у Вршцу. Њена последња жеља била да буде покопана у родном граду и да не буде комеморативног скупа. Није одржан свечани говор, већ је добила апалуз.

Она сада почива у породичној гробници с родитељима - у народу омиљени свештеник Маринко и супруга му Милева.

Сахрани су присуствовали само најближи, како је и била њена жеља. У Вршац је стигла и Весна да Винча, која је говорила о пријатељици

- Велико острво радости путује данас на небо. Не треба много туговати, јер је Рада испунила све своје жеље у животу. Живела је дуго, радосно и срећно. Знала је како треба да живи и воли. Осмех је био њен карактер и избор. Знала је многе тајне. С њом ћемо тек сада разговарати и тумачити њен начин живота. Била је велики мудрац и филозоф, а нико није приметио колико је имала стила. Увек је била сведена. Носила је црно или бело. Била је и велики хуманитарац. Чинила је многа добра дела. Вршац је добио на небу још једном великана - рекла је Весна Југовић.

BloombergAdria.com

 

Од Раде су дошли да се опросте редитељи Ивана Вујић и Љубиша Ристић, глумци Вјера Мујовић, Иван Босиљчић и Драгана Бјелогрлић.

Глумица Рада Ђуричин преминула је 4. септембра у Београду у 91. години.

BloombergAdria.com

 

Рођена 1934. у Вршцу, у којем је завршила основну школу и гимназију, студије глуме уписала је 1954. године на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, у класи професора Јосипа Кулунџића. Била је у класи са Радмилом Андрић, Николом Симићем, Ружицом Сокић, Батом Живојиновићем, Љиљаном Марковић… Глуму је дипломирала 1958, а следеће године и југословенску књижевност на Филозофском факултету у Београду.

Током своје дуге каријере играла је и у представама Народног позоришта у Београду, Атељеа 212, Звездара театра, КПГТ, Битеф театра, Малог позоришта "Душко Радовић", Народног позоришта у Нишу и Ужицу, Мадленијанума и других, мањих и независних позорница. Појавила се у 30 филмова и педесетак ТВ серија.

(Курир)