Извор:Фото: Shutterstock

НЕЗДРАВ ДОРУЧАК: Које намирнице НЕ треба јести ујутру

Извор: Нпортал

08.09.2024.

11:29

КОНЗУМИРАЊЕ слаткиша попут кекса или кроасана уз доручак може да повећа ризик од развоја озбиљних стања као што су болести срца или дијабетес типа 2, показало је ново истраживање, јавља Експрес.

Студија, коју је спровео Универзитет Оксфорд, открила је да ове две ставке, заједно са другим посластицама, ујутру могу "тихо" да повећају вероватноћу развоја два стања, болести срца и дијабетес типа 2, који такође могу да повећају ризик од срчаног и можданог удара.

До открића о штетности слаткиша уз доручак дошло се након што је група добровољаца 24 дана имала исхрану богату засићеним мастима. Међу намирницама које су конзумирали били су колачи, чоколада, кобасице те кроасани и кекс, а учесници су били вагани и тестирани пре и после студије.

После завршетка студије и представљања резултата водитељ истраживања, докторанд Никола Срниц рекао је да је студија показала како "различите масти могу имати драстично различите учинке на наше здравље у кратком року".

BloombergAdria.com

 

Никола је за Тајмс додао "С друге стране, видели смо заштитне учинке ако је особа имала исхрану богату вишеструко незасићеним масноћама".