Извор:Фото: Профимедиа

ГЕЈТС ТВРДИ Ово је највећи проблем за младе - не зна решење

Извор: Нпортал

09.09.2024.

07:37

Бил Гејтс троши много свог времена и новца покушавајући да помогне у решавању неких од највећих светских проблема — од климатских промена до сиромаштва. Један велики проблем је чак и њега збунио.

Дезинформације постају све чешће, јер технолошки напредак као што су роботи за ћаскање са вештачком интелигенцијом олакшавају брзо генерисање и ширење неистина. Дезинформације генерисане вештачком интелигенцијом именоване су као највећи глобални ризик у наредне две године у истраживању Светског економског форума у ​​јануару. Педесет пет одсто Американаца рекло је да би америчка влада и технолошке компаније требало да делују како би ограничиле лажне информације на мрежи, у истраживању истраживачког центра Пев из 2023.

Гејтс, предмет бројних теорија завере, вероватно је више упознат са дезинформацијама него што би желео да буде. Али разговор са његовом ћерком Фиби додатно му је отворио очи на озбиљност проблема, каже он.

- Чувши моју ћерку како прича о томе како је била малтретирана на мрежи и како су њени пријатељи то прилично искусили, ставило је то у фокус на начин на који раније нисам размишљао, каже Гејтс.

Прошле године, Фиби Гејтс је проговорила о ономе што је назвала „заблудама и теоријама завере“ о својој породици и сопственим односима у интервјуу за Тхе Информатион, укључујући расистички коментар на мрежи о једном од њених бивших момака, који је Блек.

Гејтс, милијардер, суоснивач Мајкрософта, требало би да се позабави овом темом у предстојећем документарном серијалу од пет делова под називом „Шта је следеће? Будућност са Билом Гејтсом“, У претходној пројекцији серије коју је обезбедио Маке Ит, Гејтс каже својој ћерки да се осећа лоше што нема згодно решење да успори ширење дезинформација.

Остала питања, попут искорењивања болести или промовисања чистије енергије, још увек није лако решити - али имају јасније путеве до решења, каже он за Маке Ит.

Када је Гејтс покренуо Microsoft, мислио је да ће већина људи желети да користи кућне рачунаре — а касније и интернет — у чисто продуктивне и одговорне сврхе, каже он. Када је почео да ради на документацији, још увек је гајио део „моје наивности да када учинимо информације доступним, да људи желе тачне информације“, додаје он.

Уместо тога, разговор са стручњацима за дезинформације током снимања помогао је Гејтсу да схвати: и он дели људски импулс да тражи информације које потврђују раније држана веровања.

Гејтс каже да није сасвим сигуран како да заустави ширење дезинформација. Он је осетљив на контра-аргумент да би ограничавање било које врсте информација на мрежи могло да нашкоди праву на слободу говора, али се слаже да је потребно успоставити неке врсте правила, каже он. Од кога, није сасвим сигуран, додаје.

Уобичајене тактике за сузбијање дезинформација и дезинформација укључују програме писмености на интернету и модерирање садржаја на платформама друштвених медија. Неке технолошке компаније повукле су се са тим скупим напорима, који само загребу површину проблема, тврде истраживачи који проучавају дезинформације.

Извршна директорка Гоогле-а, Бет Голдберг, рекла је за Маке Ит прошле године да би технологија могла да помогне, јер истраживачи развијају алате за вештачку интелигенцију за идентификацију дезинформација и токсичног говора на мрежи. Али природа технолошке трке у наоружању – неко креира решење, неко други смисли како да га заобиђе – значи „неће бити савршен успех“, написао је Гејтс у посту на блогу прошле године.

Ни проблем не нестаје: већ је превише лако да се лажне информације шире на милијарде људи који активно користе интернет, каже Гејтс.

„А ако га ухватите дан касније, штета је учињена“, каже он.