Извор:Фото: Танјуг/Тара Радовановић

РХМЗ УПОЗОРАВА ГРАЂАНЕ: Очекују нас временске непогоде

Извор: Нпортал

09.09.2024.

11:01

Републички хидрометеоролошки завод Србије објавио је ново упозорење на обилне падавине које ће бити на снази од данас до среде, 11. септембра.

Јако наоблачење са запада региона данас ће најпре захватити Војводину, западну и југозападну Србију, после подне и увече условлјавајући количину падавина која ће местимично бити већа од 20 л/м2 за 12 х, а у пограничном делу са Хрватском, БиХ и Црном Гором локално и преко 30 л/м2 за 12 х, стоји у упозорењу РХМЗ.

Облачност ће додатно појачати сутра (10.09.) па ће на истоку и југоистоку Србије (нарочито у Зајечарском, Нишавском, Пиротском, Топличком, Јабланичком и Пчињском округу, као и на подручју Косова и Метохије) условити обилне падавине до среде (11.09.) пре подне уз просечну количину од 30 до 60 /м2 за 24 х, а на југоистоку локално и више од 100 л/м2 за 24 - 36 х.

Упозорење на олујни ветар

На снази је и упозорење за олујни ветар који ће дувати у Подунављу, Браничеву, Банату, али и у Београду.

У кошавском подручју данас ће дувати умерен и јак југоисточни ветар, који ће у Подунавлју, Браничеву и на југу Баната имати ударе олујне јачине око 25 м/с, а на подручју Београда од 12 до 14 м/с.

Истовремено са запада региона појачање облачности, која ће почети да условлјава кишу и локалне плјускове са грмлјавином уз пад температуре, а интензивније падавине очекују се од вечерас до среде пре подне.

Попаљени метеоаларми

У целој Србији данас је на снази жути метеоаларм због пљускова и грмљавине.

Ипак, у Банату је на снази наранџасто упозорење због олујног ветра.