Извор:Фото: ТВ Пинк принтскрин, ТВ К1 принтскрин

ОКРШАЈ ЈК И ТЕОЛОГА: Ти си део проститутске културе у Србији

Извор: Нпортал

09.09.2024.

13:38

ПОД слоганом "Понос су људи" и ове године, 7. септембра, у Београду је одржана Парада поноса.

Припадници ЛГБТ заједнице и даље, као најважнији захтев истичу усвајање Закона о истополним заједницама и Закона о родном идентитету. Овогодишњој манифестацији присуствовало је, према речима организатора, више хиљада људи. И поред тога што се годинама одржава у Београду, овај догађај и даље изазива различите реакције у јавности.

О одржаном Прајду у једном телевизијском гостовању говорили су повереник СПЦ за манастир Хиландар Милош Стојковић и новинар и ЛГБТ активиста Предраг Аздејковић, а преко видео позива са укључила певачица Јелена Карлеуша.

Аздејковић је констатовао да наводи да је ово најпосећенији Прајд до сада нису тачне:

BloombergAdria.com

 

- Није тачно да је ово највећи Прајд до сада. Ове године је било 3.500 људи, а прошле године је био 4.000. Организаторима, наравно, одговара да је што грандиозније и веће. Кажу да је већина било странаца, највише Руса. Ја видим организатора Горана Милетића као Краља Ибија који каже: "Не ваља ми овај народ, заменићу га". У овом контексту то би значило: Мени не одговара ова ЛГБТ популација заменићу је Русима. Ни један медиј није ставио тај догађај на насловну страну. Већ од уторка нико неће да помиње параду нити ЛГБТ права. Чак су ставили да је то и протест против Рио Тинта јер је неко ставио натпис нека Рио Тинто копа у своја четри зида.

На његово излагање реаговао је Стојковић:

- Не постоје две истине. Ја сам дужан као православни теолог да о томе говорим. Када ми који смо већина говоримо о томе изгледа да ми некога гушимо, а у ствари мањина гуши већину. Већинска Србија мисли исто што и ја. Да шетња није начин да се борите за своја права, да сексуалност не спада у људско право већ је то приватна ствар и нема потреба да се шета - рекао је Стојковић и додао: - Прајд није парада поноса него парад срама, неморала, Содоме и Гоморе. Они на тој паради нису тражили своја права. Видели смо да се ругају православној вери, Светом Сави. Ви ако тражите права, шта вам смета пресвета Богородица?

BloombergAdria.com

 

Карлеуша је изразила оштро неслагање са Стојковићем:

- После свега након овога што сам чула, поготово божјег човека, није ми јасно што га одмах нисте прекинули. Када неко говори у име Бога и на овакав начин таргетира људе то нема везе са вером. Овакве речи од божјег човека нису допустиве. Да се од раног јутра шири оваква мржња. Вера је оно што нас учи да сваку различитост уважимо. Ако имам једно плаво и зелено око, то није моје опредељење него сам таква рођена, као што је случај са геј особама и имам исто право као господин теолог. Драго ми је да постоје људи као што сам ја да би се овакви људе ућуткали. Нема везе са истином то што говори. Волела бих да има сина или ћерку који су геј, па питање да ли би тако Бог кроз њега говорио. Морате да га прекинете, а онда и истерате из студија - рекла је Карлеуша.

Одговор Стојковића био је жесток:

- Овој особи не желим да поменем име нити да са њом разговарам јер она није мој ниво. Она је ниво најмизерније Србије. Она је део проститутске културе у Србији. Молим вас, снимила је спот где држи крст у међуножју? Шта је то? То је вређање православне популације! Ја нисам говорио говором мржње. Говор мржње је када ви позовете да се неко линчује, да се не дај Боже увреди. Никада ни једна увреда од мене није дошла. Људско право није ако вређате верска осећања другог човека. Ви у четири зида радите шта год желите, али не можете мом сину да наметнете то. Пошто је госпођа поменула и мог сина, имам ја сина и поносим се њиме и не желим да гледа како се два мушкарца или две жене држе за руке - рекао је Стојковић у јутарњем програму.

(Курир)