Извор:Фото: Shutterstock

ОБОГАТИЛЕ СЕ ЗБОГ КОВАНИЦЕ: Новчић са грешком донео 500.000$

Извор: Нпортал

09.09.2024.

13:47

ТРИ сестре из Охаја наследиле су новчић који је више од четири деценије чуван у трезору. Иако су знале да новчић вреди, нису имале појма да постоји шанса да се обогате преко ноћи.

Изузетно ретка кованица, искована у Ковници новца САД у Сан Франциску 1975. године, могла би да им донесе више од 500.000 долара, рекао је Ијан Расел, председник компаније GreatCollections, која је специјализована за нумизматику и води онлајн аукцију која ће се завршити у октобру.

Оно што новчић, који приказује бившег председника САД Френклина Д. Рузвелта, чини тако вредним је недостајуће слово "С", знак ковнице у Сан Франциску. То је само један од два новчића без ознаке за које се зна да постоји.

Други је продат на аукцији 2019. за 456.000 долара, а затим поново неколико месеци касније приватном колекционару, преноси АП.

Док су озбиљни колекционари новчића одавно знали за постојање ова два ретка новчића, њихова локација је била мистерија од касних 1970-их.

- Били су скривени деценијама. Већина великих колекционара никада га није видела - рекао је Расел.

Сестре из Охаја које су наследиле један од та два новчића након недавне братове смрти желе да остану анонимне с обзиром на њихов изненадни неочекивани приход, рекао је Расел.

Рекле су Раселу да су њихов брат и мајка 1978. купили први откривени новчић са грешком за 18.200 долара, што би данас износило отприлике 90.000 долара. Њихови родитељи, који су водили фарму млека, видели су новчић као сигурну инвестицију.

Једна од сестара је рекла да је њен брат често причао о ретком новчићу.

Расел је рекао да је покојни брат дошао до њега пре отприлике седам година и рекао му је за новчић. И он је чувао тајну.

Сада ће новчић бити приказан на изложби која почиње у среду у Тампи на Флориди, а пре него што се аукција затвори крајем октобра, рекао је Расел.

(Kurir.rs)