Извор:Фото: Профимедиа

ПИВО ИЛИ ВИНО? Знате ли које пиће боље утиче на ваше здравље

Извор: Нпортал

09.09.2024.

17:02

Шта је боље/горе за ваше здравље?

Једна чаша вина и кригла пива садрже мање-више исти садржај алкохола. Међутим, то колико ћете се брзо напити ипак највише зависи од брзине и начину конзумирања ова два пића.

Због тога је Мак Мичел са Медицинског Универзитета у Тексасу направио је две групе од 15 мушкараца и спровео истраживање - обе групе ће конзумирати различита алкохолна пића истом брзином.

Група која је пила вино напила се пре групе која је пила пиво, што је показало да вино брже делује на организам.

BloombergAdria.com

Од чега ћете се више удебљати?

Иако је већ познато да алкохол садржи калорије, као и многе шећере, важно је нагласити да пиво има више калорија него вино, што значи да вам је литар пива довољно да добијете један килограм. Ипак, ово се не може догодити уколико не пијете често.

Најдуже истраживање повезано са дебљањем и конзумирањем пива трајало је десет седмица и показало да, уколико редовно пијете пиво, кроз десет седмица можете добити два-три килограма, док би у периоду од пет година непрестаног конзумирања пива могли добити и пивски стомак који би могао да буде тежак и до 25 килограма.

BloombergAdria.com

Од чега ћете имати гори мамурлук?

Упркос великим напорима, научници још увек нису успели да победе мамурлук. Нису свесни шта га тачно узрокује, али је утврђено да нас алкохол наводи на честе одласке у тоалет, због чега избацујемо више течности него што је уносимо и тако дехидрирамо организам. Конгенери су молекуле које сваком пићу дају јединствени укус и арому, али су изразито токсични за тело што резултира главобољама и мучнином који се појављују након конзумирања.

Сматра се да тамна пића садрже више конгенера, мада још увек није тачно утврђено од чега ћете "зарадити" какав мамурлук. Дакле, финални суд јесте да је још увек немогуће утврдити тачно од чега ћете имати гори/лакши мамурлук.

Шта је боље/горе за ваше здравље?

Често се говори како чаша вина дневно може помоћи организму, смањити ризик од срчаних болести, високог крвног притиска и дијабетеса. Сматра се да се то дешава ради полифенола, супстанце која умирује упали и уклања штетне хемикалије у организму.

Ако се пије умерено, чаша пива или вина дневно стварно може помоћи здрављу. Иако се пиво не спомиње у многим приручницима за здравље, и оно садржи велики удео полифенола и има сличне користи за здравље као бело вино, мада се не може поредити са црвеним и црним вином. Наравно, ово не значи да претерано конзумирање алкохола може бити добро за ваше здравље, али једна-две чаше црвеног вина ту и тамо никоме неће шкодити и може чак и допринети вашем здрављу, преноси "ББЦ".

На крају, пресуда: Ако морате бирати између вина и пива, а желите нешто што ће више побољшати ваше здравље - ваш сигуран избор биће вино.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: