Извор:Фото: Профимедиа

"'Средњи прст' за Урсулу фон дер Лајен из ЕУ"

Извор: Нпортал

10.09.2024.

11:06

"ПОЛИТИКО наводи, позивајући се на изјаве пет европских званичника и дипломата који су инсистирали на анонимности, да би пробијање сутрашњег рока било виђено као срамоћење за Фон дер Лајен, поготово након напорног цењкања које је настало због њеног настојања да у састанку Европске комисије не доминирају мушкарци."

Бриселски Политико објавио је текст о проблемима Урсуле фон дер Лајен, председнице Европске комисије, да окупи чланове владе ЕУ у њеном другом мандату - по критеријумима која је она поставила.

Рок за објаву имена 26 комесара, које ће предложити за потврду пред посланицима Европског парламента, истиче сутра, а она је и тај рок сама одабрала.

Политико наводи да је Фон дер Лајен добила "средњи прст" из ЕУ престоница и да се мучи да у последњи час окупи тим.

BloombergAdria.com

Наводи се оцена неименованог ЕУ дипломате да је проблем настао пре свега због тога што се она исувише усредсредила на родну равноправност у новој Европској комисији, а да притом није имала неопходна средства за постизање тог циља.

Извор бриселског сајта је додао да рупа у коју се тако закопала постаје "све дубља и дубља".

Наводи се да је изазов окупљање тима са којим се Фон дер Лајен суочила био већ сам по себи компликован, пошто је она поред родне равноправности морала да приликом одабира комесара узме у обзир и одговарајући географски и политички однос у оквиру нове владе ЕУ.

BloombergAdria.com

Измене у последњем тренутку, за које је она сама одговорна, чини цео процес још тежим.

Политико наводи, позивајући се на изјаве пет европских званичника и дипломата који су инсистирали на анонимности, да би пробијање сутрашњег рока било виђено као срамоћење за Фон дер Лајен, поготово након напорног цењкања које је настало због њеног настојања да у састанку Европске комисије не доминирају мушкарци.

Наводи се да је Фон дер Лајен затражила од земаља чланица ЕУ да јој пошаљу имена по једног мушког и женског кандидата за 26 комесарских функција.

То се није односило само на државе које ће задржати постојеће комесаре у Бриселу, а Бугарска је била једина чланица која је одговорила на захтев шефице Европске комисије.

BloombergAdria.com

Наводи се да је због тога Фон дер Лајен извршила притисак на најмање пет малих земаља чланица Уније да замене мушког кандидата кандидаткињом.

У замену за позитиван одговор обећала је да ће тим женама дати утицајније функције у Бриселу.

- Она је од сваког европског лидера затражила по два кандидата. Уместо тога, добила је "средње прсте" - казао је један од европских званичника тврди "Политико".

Наводи се да је Фон дер Лајен у последњих неколико дана ипак успела да убеди Словенију и Румуније да одустану од мушких кандидата и предложе жене.

BloombergAdria.com

Тиме се број потенцијалних комесарки попео на десет, од укупно 26 номинација, што је, по оценама неких од саговорника Политика, ипак некаква победа Фон дер Лајен.

- Барем је сада стигла до двоцифреног броја - рекао је неименовани ЕУ дипломата.

Након одобрења номинованих комесара у Европском парламенту, где такође може да дође до замене, нова Европска комисија требало би да почне са радом 1. децембра.

(Курир/Политицо.еу)