Извор:Фото: Shutterstock

Да ли је живо јаје здраво - ево шта се деси организму

Извор: Нпортал

10.09.2024.

11:27

Јаје се сматра једном од најхранљивијих намирница

Богато је беланчевинама и витаминима Б комплекса, а нуди и многе друге драгоцене састојке

Има висококвалитетне протеине, здраве масти, витамине, минерале, антиоксидансе, састојке који штите очи и друге органе, преноси Е клиника.

Има висококвалитетне протеине, здраве масти, витамине, минерале, антиоксидансе, састојке који штите очи и друге органе, преноси Е клиника.

Богатство у 50 грама

Процењено је да једно цело, велико сирово јаје, од око 50 грама, садржи око 72 калорије, 6 грама протеина, 5 грама масти, око 9 одсто витамина А, 13 одсто витамина Б2 – рибофлавина, 8 одсто витамина Б5 – пантотенске киселине, затим 7 одсто витамина Б12 – кобаламина. Ту је и селен, у око 22 одсто, затим 10 одсто фосфора, и 6 одсто фолата, витамин Д и К. Да, звучи фантастично.

Поред тога, једно сирово јаје садржи 147 милиграма холина, есенцијалног хранљивог састојка важног за здраву функцију мозга, а добар је и за срце.

Сирова јаја су такође богата лутеином и зеаксантином. Ови важни антиоксиданси штите очи и могу да смање ризик од старосних болести вида. Готово све хранљиве материје концентрисане су у жуманцу, док се беланце састоји углавном од протеина.

Роки Балбоа узор спортистима

Постоји уверење да је једење или „пијење“ сировог јајета добро за гласне жице. Такође, пошто је веома богато беланчевинама, а нискокалорично, пре појаве протеина у праху, у виду суплемената, активни спортисти су поред млека и млечних производа уносили и јаја, како би организму обезбедили шта му је потребно. Легендарна је сцена у којој Силвестер Сталоне у лику Рокија Балбое из истоименог филма, одмах по буђењу разбија 5 свежих јаја и пије их наискап. „Трендсетер“ Роки је већини професионалних спортиста и рекреативаца послужио као узор.

Стручњаци се, међутим, мрште на ову сцену, уз напомену да конзумирањем термички необрађених јаја здравље излажемо ризику, а организам мање користи неке његове хранљиве састојке.

Више протеина из скуваног

Према истраживањима, ако јаје уносимо термички обрађено, лакше апсорбујемо његове хранљиве састојке. Наиме, људски организам је у стању да из „живог“ јајета апсорбује око 50 одсто протеина, у односу на око 90 одсто, колико се искористи из сваког куваног јајета. Другим речима, протеин у куваним јајима је чак 80 храњивији.

Још једна чињеница која иде у прилог термичкој обради, кад је у питању ова намирница, јесте да сирово беланце може, према неким изворима, да блокира апсорпцију биотина, односно витамина Б7. Овај витамин је укључен у производњу глукозе и масних киселина у телу. Игра значајну улогу током трудноће. Топлота уништава авидин

Док жуманца представљају добар прехрамбени извор биотина, витамина Б7, сирово беланце садржи протеин звани авидин. Он се везује за биотин у танком цреву и спречавајући његову апсорпцију.
Пошто топлота уништава авидин, ово се не дешава кад је јаје скувано.

Ако и једете сирова јаја, мало је вероватно да ће то довести до стварног недостатка биотина. Да би до њега дошло, морали бисте да конзумирате сирова јаја у великим количинама – најмање десетак дневно током дужег временског периода. Кување „убија“ калијум и фосфор

С друге стране, иако се протеин боље апсорбује из куваних јаја, кувањем се може умањити садржај других хранљивих састојака. Ту спадају витамин А, витамин Б5, фосфор и калијум.

Опасност од тровања

Постоји, међутим, нешто што снажније опредељује нутриционисте, кад је у питању одабир између конзумације сирових или термички обрађених јаја.
Наиме, сирова, као и недовољно кувана јаја могу да буду контаминирана бактеријом салмонелом. Може се наћи, како унутар јаја, тако и у њиховој љусци. Ако поједете јаје контаминирано салмонелом, долази до тровања.
Симптоми тровања салмонелом укључују грчеве у стомаку, дијареју, мучнину, грозницу и главобољу. Они се обично јављају 6 до 48 сати након јела и могу да трају 3 до 7 дана.

Боље спречити него лечити

– Никад нисам присталица конзумирања свежих јаја, због салмонеле. Увек препоручујем термичку обраду. Јаје треба јести кувано или поширано. Оно обрадом не губи на квалитету, а осигурава да не дође до компликација изазваних салмонелом– каже нутрициониста Марина Шишовић Митровић.
Према њеним речима, беланчевине јаја су веома квалитетне, а оно садржи и витамин Д, који нам је, посебно током ове пандемије, преко потребан.

– Жуманце садржи К и Д витамин, зато се јаја сад посебно препоручују. Важно је знати да витамин Д, који је садржан и у месу рибе, у крављем и сојином млеку, може да се искористи тек ако се особа изложи сунцу у трајању од 10 до 15 минута, јер је он у облику провитамина, па се на прави начин користи тек у контакту са сунчевом светлошћу – каже Марина Шишовић Митровић.

Иако се већа количина овог провитамина налази у свежем, него у скуваном или прженом јајету, нутрициониста инсистира на термичкој обради, јер је овако унето, јаје безбедно по здравље.

Добре састојке „не убија“ свака термичка обрада

Према речима нутриционисте Бранке Мирковић, постоје технике припреме које обезбеђују да намирница сачува своје квалитете. Ако јаје „обрадите“ на прави начин, бићете сигурни од салмонеле, а истовремено, нећете „убити“ оно добро у њему.

– Врло је битно укључити јаја у исхрану, посебно током трајања пандемије. Треба их јести барена, као кајгану или „на око“, али не на интензивно загрејаном уљу, већ на благој температури. Ово обезбеђује да јаје задржи све своје корисне састојке, а које ћемо моћи да искористимо – наглашава нутрициониста.