Извор:Фото: М. Колашинац/М. Гогић

НЕМА ПОКЛАПАЊА: Ово се види на камерама у случају Данке Илић

Извор: Нпортал

10.09.2024.

12:48

Истрага убиства двогодишње девојчице Данке Илић ускоро се приводи крају, с обзиром на то да су званично пристигли и последњи резултати који се тичу вештачења надзорних камера у Бањском пољу и Бору.

- Надлежно тужилаштво најавило је нова вештачења камера, а реч је о снимцима скинутих са камера кућа у Бањском пољу где је девојчица последњи пут виђена, као и надзорних камера зграде у Бору где је Данка живела са родитељима и братом, али и оне испред врата њиховог дома - прича извор Курира.

Камере са зграде Данкиних родитеља

Како открива Курир, резултати вештачења ових надзорних камера показали су ко је говорио истину приликом сведочења пред надлежним тужилаштвом.

- На снимцима испред врата породичног дома Илића види се тренутак када мајка Ивана напушта стан и са двоје деце улази у лифт зграде, да би она камера на згради снимила део када Ивана, Данку и њеног брата смешта у аутомобил и заједно са њима креће у правцу Бањског поља - наводи извор и додаје да све што су забележиле ове камере упоређено је са исказима које су давали Данкини родитељи и да није примећено ништа чудно у томе.

BloombergAdria.com

Ивана је, подсетимо, током саслушања пред Вишим јавним тужилаштвом у Зајечару, испричала своје кретање тог дана, односно 26. марта када је Данка нестала, а касније и убијена. Поред ње, саслушан је и Данкин отац.

- Време када је Ивана навела да је изашла из зграде и кренула путем Бањског поља поклапа се са временом забележеним на снимцима са надзорне камере са њихове зграде. Никога сумњивог није било у близини, нити је ико тог дана кренуо са њима - испричао је саговорник Курира.

Нема поклапања

Подсећања ради, раније смо писали да су у Бањском пољу камере забележиле службено возило у ком су били осумњичени, а досадашњи резултати вештачења службеног аутомобила показали су да у њему није пронађен ДНК девојчице.

- Анализе су показале да има трагова само осумњичених, али не и Данкиних. ДНК трагови изоловани су и са њихове гардеробе и оруђа из њихових домова, али ни тамо није било Данкиног ДНК. А пошто је, како се сумња, Данка ударена службеним колима "Водовова" која имају уграђен ГПС уређај, он је вештачен како би се утврдила путања кретања осумњичених. Вештачења су рађена за 26. март, али и за наредна три дана. Међутим, ни она нису била од великог значаја за истрагу - подсећа саговорник Курира.

BloombergAdria.com

С друге стране, нови резултати вештачења камера у Бањском пољу, показали су кретање и других возила кобног дана, и то како каже наш извор, путем који води ка напуштеној појати где је Данка последњи пут виђена.

- Примећена су одређена возила на снимцима који су скинути накнадно са надзорних камера у Бањском пољу. Ипак, даљим анализама утврђено је да нема никавих поклапања, односно ти људи који су виђени у аутомобилима у Бањском пољу немају никакве везе са Данком Илић, нити са осумњиченима за њено убиство, стога претпостављамо да неће бити неких додатних провера, поготово што су сви сведоци који су се доводили у могућу везу са малом Данком, већ испитани - сазнаје Курир од извора.

BloombergAdria.com

Двогодишња Данка Илић из Бора, подсећања ради, нестала је у селу Бањско Поље код Бора 26. марта и од тада јој се губи сваки траг. Полиција је истрагом утврдила да је она убијена и за то убиство осумњичени су Дејан Драгијевић (50) из села Злот и Срђан Јанковић (50) из села Лука, радници ЈКП "Водовод" у Бору. Међутим, иако је истрага још увек у току, рок за подизање оптужнице ускоро истиче, а нека питања још увек не наилазе на одговоре...

Три мистерије

x Нема тела Данке Илић

x Нигде није нађен њен ДНК

x Нема признања осумњичених

Ипак, осумњиченима за Данкино убиство притвор је продужен до 26. септембра, када иначе, истиче шест месеци, што је рок за подизање оптужнице и рок њиховог останка у притвору.

BloombergAdria.com

- Оптужница се може подићи и касније, међутим, 4. октобар се наводи као крајни рок, из разлога што уколико то не учине до тад, принуђени су да обојицу пусте из притвора, што претпостављам да неће доћи до тога, због комплексности самог случаја - додаје извор.

Тиме смо ипак, како Курир сазнаје, све ближи расплету ове мистерије, међутим, иако су поменути снимци открили истину о дану када је Данка нестала, још увек се чека подизање оптужнице и оно шта ће уопште бити написано, поготово што су обојица повукли своје признање.

(Курир.рс)