Извор:Фото: Беоинфо

ПРОМЕНЕ У ГСП: Контролори у цивилу јуре шверцере

Извор: Нпортал

10.09.2024.

16:17

У градском превозу у Београду од скоро је могуће видети контролоре у цивилу. Грађани су у први мах помислили да је реч о превари, али се касније испоставило да је дошло до одређених промена...

Протеклих месеци је примећено да грађани све мање плаћају вожњу градским превозом, поготово када виде да у њихов аутобус не улазе контролори.

Челници у комуналној полицији су одлучили да уведу ново правило како би навело све путнике да уредно плаћају карте - од почетка нове школске године Београђани виђају и контролоре у цивилу.

Дарко Дујовић, начелник Комуналне милиције, рекао је да поред контролора у градком превозу контролу обављају и комунални милиционер према Закону о комуналној милицији.

- Комунални милиционар има могућност да ради и у цивилној одећи по писаном налогу начелника комуналне милиције и уз поседовање службене легитимације коју је дужан да покаже према захтеву лица према коме се поступа. Анализирајућићи претходни перод оно што смо приметили је да је одређени број путника користио ситуацију да када из возила јавног градског превоза угледа униформисану патролу на станици тек онда пусти поруку и купи временску карту. Како би то предупредили и с друге стране били фер према путницима који на време измирују обавезе и уплаћују месечне карте, одлучили смо да почетком ове школске године од 2. септембра променимо начин рада, искористимо законску могућност и у цивилу обављамо послове и примењујемо овлашћења како би на неки начин нешто што је изузетак спречили да постане правило - рекао је Дујовић и додао:

Како да препознамо комуналног милиционера у цивилу

- Контролори имају легитимације које носе око врата, док комунални милиционери имају службене легитимације из које се црпе овлашћења. Не може нико осим комуналног милиционера да изда казну односно прекршајни налог за непоседоивање возне исправе у возилу јавног превоза. Чак не може ни контролор, он када утврди неправилност, затекне путника без возне исправе, прослеђује комуналном милиционару у том тренутку издаје налог. Имамо апарате и штампаче где на лицу места одштампамо прекршајни налог тако да и неко ко би хтео да глуми комуналног милиционера не би успео без свега овога што сам навео.

- Септембар ћемо завршити радећи у цивилу са повећаним бројем контролора и комуналних милиционера како би покрили што више линија градског превоза и на тај начин ставили до знања људима који избегавају да плаћају карте да ће се извесност кажњавања повећати драстично. Казна за вожњу је прописана у фиксном износу од 5.000 динара. Постоји законска могућност да се у року од осам дана од момента издавања плати половина износа. Апелујем на грађане да купује карте и без стреса долазе и одлазе на посао и користе услуге јавног превоза.

(ТВ Прва)