Извор:Фото: Н. Фифић

Патријарх Павле срео свештеника у мерцедесу - поручио му ово

Извор: Нпортал

11.09.2024.

07:41

Патријарх Павле једном приликом је срео свештеника у најновијем моделу мерцедеса. Ово му је рекао, прекрстио се и наставио пешке ка Патријаршији.

Патријарх Павле био је поглавар Српске православне цркве, који је доживео популарност у народу какву је мало ко имао. Био је рођен на данашњи дан, 11. септембра 1914. године, у селу Кућанци у Славонији.

О патријарху Павлу испричане су многе приче, које су прерасле у легенде. Једна од њих односи се на наводни сусрет са свештеником велике београдске цркве, који је возио најновији модел мерцедеса.

Патријарх Павле ишао је често пешке, или градским превозом, јер није имао аутомобил. Његова скромност била је сматрана једном од највећих врлина због којих га је народ волео.

Ишао је Улицом краља Петра ка Патријаршији, када га је опазио свештеник једне велике београдске цркве. Возио је најновији модел мерцедеса, и пожелео да повезе већ времешног патријарха.

Зауставио је аутомобил, изашао и замолио патријарха да уђе, да би га повезао - "само реците где треба".

Патријарх Павле ушао је у луксузно возило, али чим је аутомобил кренуо, поставио је питање.

"Је л'те, оче, чији је ово аутомобил", питао је свештеника, који је поносно одговорио да припада баш њему лично. Патријарх је одмах тражио да стане!

"Нека вам је Бог на помоћи", казао је свештенику, прекрстио се, а затим отишао пешке ка Патријаршији.