Извор:Фото: Профимедиа

Како умањити свраб од уједа комарца - пробајте овај начин

Извор: Нпортал

11.09.2024.

11:17

Поред изузетно великих вруц́ина које нас прате током овог лета, повец́ан је и број комараца, најчешц́е активних у касним поподневним и вечерњим сатима.

Спрејеви, креме, лосиони и дуга одец́а често се покажу као преслаба заштита, а вечери пролазе у сталном сврабу и мукама са последицама убода. Међутим, свраб је једна од ствари која све погоршава.

Зашто наша кожа сврби након уједа комараца?

Стручњаци објашњавају да убодом инсект убризгава слину у наше тело путем свог рилца, малог дела тела налик игли којим сише крв. . Та пљувачка садржи антикоагуланс који спречава згрушавање крви, омогуц́авајуц́и инсекту да добије обилан оброк који му је потребан за полагање јаја. Сматра се да су токсини у тој пљувачки оно што чини угризе вруц́им и чини да нас сврби.

Др. Боби Прит, директорка лабораторије за клиничку паразитологију на клиници Маyо, каже да се то дешава зато што наше тело покрец́е имуни одговор на пљувачку комараца и ослобађа навалу хистамина и леукотриена.

Ова реакција варира од особе до особе, као и од инсекта до инсекта, што објашњава зашто неки људи развију значајан оток и бол, док други развију само благи квржицу која сврби.

Без обзира на то како реагујете на уједе комараца, лекари се слажу да постоји једна ствар коју не треба да радите када вас уједе: чешете место уједа.

Зашто би требало да избегавате чешање места уједа инсеката

„Може бити веома примамљиво чешати уједе комараца због тога колико могу да сврбе, али то треба избегавати“, каже др Прит за Хуфф Пост.

Главни разлог је то што на нашој кожи и телу живи много различитих врста бактерија — попут стафилокока и стрептокока, које су углавном безопасне, објашњава докторка.

„Али ако имате отворену рану, попут оне коју добијете када се јако почешете, заправо можете утрљати бактерије са своје коже у ту малу рану и добити инфекцију.“

Ове инфекције, као што су целулитис и импетиго, могу да изазову црвенило, оток, пликове, осетљивост око уједа, као и отечене лимфне чворове и жути секрет. Могу се лечити антибиотицима, али у ретким случајевима инфицирани угриз може довести до озбиљних компликација као што су сепса или некротизирајуц́и фасциитис.

Не треба ни чешати уједе јер наше тело почиње да ослобађа више хистаминских ц́елија, због чега ц́е ујед још више сврби.

„Чешање може послати благе сигнале бола у мозак, који може ослободити серотонин и повец́ати осец́ај свраба“, рекла је за Хуфф Пост Памела Фрабле, ванредни професор на ТЦУ-овом Харис колеџу.

Шта учинити након уједа комарца и како себи помоц́и

Наравно, избегавање чешања није једини начин за убрзавање опоравка, а постоји неколико других корака које можете предузети да бисте спречили инфекцију и осигурали да ујед зацели брже.

Прва ствар коју треба да урадите након уједа је да оперете то место сапуном и водом. Ово ц́е помоц́и у уклањању бактерија у близини уједа које могу изазвати инфекцију.

„Убод комарца је технички мала рана и генерално је добра идеја да све ране нежно оперете сапуном и водом“, примец́ује Фрабле.

Стављање леда на место угриза, идеално око 10 минута, такође ц́е помоц́и, а такође је опција покривање подручја кремом против свраба или антихистамиником.

„Ови производи могу значајно да смање свраб и, што је најважније, спрече вас да почешете ујед и прекинете циклус свраба и гребања“, истиче Прит.

Ако ове производе немате у куц́ној апотеци или не можете да дођете до апотеке, можете направити пасту против свраба код куц́е. Једноставно помешајте кашику соде бикарбоне са мало воде да бисте направили густу смесу. Затим нанесите на ујед, сачекајте 10 минута и исперите. Ова домац́а паста смањује свраб, а још боље, спречава вас да огребете угриз и погоршате га.

Када је ујед комарца опасан?

„Коначно, требало би да пратите ујед и обратите пажњу на све симптоме који се појаве током следец́е недеље или две. Сасвим је уобичајено да се развој грозница или чак отечени лимфни чворови одмах након угриза, тако да немојте паничити ако одмах осетите ове симптоме“, каже Прит, а Фрабле додаје:

„Нису сви комарци преносиоци болести, али неки шире Зика вирус, денга грозницу и вирус Западног Нила, од којих сви могу изазвати тешке болести и здравствене компликације. Не можете рец́и да ли је комарац заражен патогеном само ако погледате убод, због чега је кључно обратити пажњу на било какве симптоме.’

Дакле, ако добијете температуру, осип, јаку главобољу или конфузију недељу или две након уједа, посетите лекара. Они могу да изврше дијагностичке тестове како би утврдили да ли сте заражени болешц́у коју преносе комарци и да вам пруже подршку у опоравку.