Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ Who Wants To Be A Millionaire?

СКАНДАЛ У МИЛИОНЕРУ Узео рекордну суму,откривено да је ВАРАО

Извор: Нпортал

11.09.2024.

12:28

ОТПУШТЕН је из службе након скандала, а касније се посветио писању књига.

Иако се догодио 2001. године, о највећем скандалу у историји телевизије и даље се прича. Чарлс Инграм био је бивши војник који се такмичио у британској верзији квиза "Желите ли да постанете милионер?".

Догурао је до милиона, али од тог новца није добио ништа јер је његово варање примећено и санкционисано.

BloombergAdria.com

Инграм, његова супруга и њихов пријатељ осумњичени су да су осмислили план како би варали током квиза, што их је на крају скупо коштало.

Квиз "Ко жели да постане милионер?" осмислио је Британац Дејвид Бригс, а квиз је врло брзо постао један од најпопуларнијих ТВ формата у свету. До сада је квиз добио око 120 верзија широм света, прилагођених различитим правилима, наградама и локалним културама. Британска верзија, као оригинал, била је посебно цењена због напетости и високих награда, па су многи желели да окушају срећу.

Највећа превара на квизу

Наиме, Чарлс, његова супруга Дајана и пријатељ Теквен Виток користили су тактике варања које су укључивале кашљање на тачне одговоре током целе емисије. Да је нешто сумњиво приметио је Лери Вајтурст, такмичар са "брзих прстију", и накнадно је то пријавио продукцији.

BloombergAdria.com

Један од сумњивих тренутака десио се на питању које је гласило: "Ко је издао хит албум 'Born to do it' 2000. године?“ Инграм је испрва изабрао погрешан одговор, али је након размишљања променио мишљење и одлучио се за тачан одговор - Крејг Дејвид, иако је рекао да никада није чуо за њега. На 14. питању, када је требало да одговори који је град пројектовао барон Осман, Инграм је испрва био сигуран да је у питању Берлин, али је без јасног разлога променио одговор на Париз и био у праву.

BloombergAdria.com

Коначно, на последњем питању, где се тражило да именује број чији је запис "један па сто нула", Инграм је првобитно изабрао погрешан одговор, али се поново предомислио и означио тачан одговор – "гугл“ (googol), број по коме је и компанија Гугл добила име.

Казна уместо награде

Један од продуцената квиза је касније изјавио да је сумњао у превару јер је Инграм давао одговоре са превише самопоуздања и без довољног размишљања, што је неуобичајено за овако стресне ситуације. Истрага је показала да је превара стварна, а брачни пар Инграм је осуђен на 18 месеци затвора због преваре и морао је да плати казну од 115.000 фунти. https://www.youtube.com/watch?v=BBWR0I9LbOQ

- Ако сте помно пратили ову емисију, приметили сте да је његово понашање много другачије од понашања осталих такмичара. Такмичар који не вара никад не би ризиковао свој новац ако нема појма који је одговор. Људи иначе долазе да освоје новац, небитно колико је висока свота, и не ризикују како не би изгубили, поготово ако је већ освојени новац огроман - пренео је Индеx.

BloombergAdria.com

Инграми нису добили ни динар од квиза, а скандал је изазвао велику медијску пажњу. Пар се нашао у проблему и неколико година касније када су покушали да преваре осигурање. Чарлс је отпуштен из службе након скандала и касније се посветио писању књига.