Извор:Фото: Профимедиа / Архива Борбе

Дикретно с МЕСЕЦА - најскупљи поклон који је ТИТО добио

Извор: Нпортал

11.09.2024.

16:42

ТИТО ЈЕ овај поклон наводно добио с Месеца

Ово је био најскупљи поклон за Јосипа Броза Тита, који је добио 1970. године од председника САД Ричарда Никсона.

BloombergAdria.com

 

На Инстаграм страници “Путевима српске историје” забележена је прича о четири каменчића са Месеца, које је Јосипу Брозу поклонио амерички председник Ричард Никсон 1970. године и овај поклон најскупљи је од свих које је Тито добио за време своје дуге владавине.

BloombergAdria.com

 

Четири каменчића које су Нил Армстронг и Баз Олдрин донели са Месеца, а Ричард Никсон их послао Јосипу Брозу Титу, вреде невероватних 500.000 долара, према процени НАСА. Каменчићи који су послати народу Југославије, налазе се у Музеју Југославије.

Пре него што су каменчићи стигли у Југославију, земљу су посетили астронаути који су били на месецу што је била велика част. Тројица астронаута која су од Тита добили Орден Југословенске звезде с лентом, провозала су се отвореним аутом центром Београда.

Тим поводом је у Београду било велико славље и много људи је изашло на улице да види ово дешавање.

Никсон је наредне године послао камење у Југославију. Поред камења од огромне вредности, астронаути су донели заставу ФНРЈ која је путовала са њима на Месец и вратила се.

То што је Никсон народу Југославије поклонио каменчиће с Месеца, а тројица астронаута посетила Југославију, једину комунистичку земљу на њиховој рути, говори о јединственој позицији коју је Југославија имала у току Хладног рата.

Стил