Извор:Фото: Профимедиа

Једина жена - има ЈАЧИ форхенд од Нолета, Алкараза и Синера

Извор: Нпортал

11.09.2024.

18:54

"ИЛИЈАНА Громовник".

Брзина форхенда Арине Сабаленке, нове шампионке УС опена, главна је тема за разговор после завршетка последњег гренд слема у сезони.

Белорускиња Арина Сабаленка била је боља у финалу УС опена од Џесике Пегуле (7:5, 7:5), чиме је успела да преброди велику кризу након што је прошле године трофеј изгубила од Коко Гоф.

Била је то њена друга гренд слем титула у години, након победе на Аустралијан опену, и трећа укупно јер се доказала као најбоља играчица на тврдој подлози на свету. Мало ко је у стању да парира њеној снази у овим условима.

BloombergAdria.com

Анализа снажне игре Сабаленке открила је да је њен форхенд имао више снаге од удараца Карлоса Алкараза, Новака Ђоковића и шампиона у мушкој конкуренцији Јаника Синера. Ово је посебно апострофирао тениски стручњак Патрик Муратоглоу.

Пресуда чувеног тениског гуруа и тренера Патрика Муратоглуа, који је на својој Линкедин страници поставио детаљан запис у којем објашњава зашто је Арина Сабаленка коначно освојила титулу на УС опену, врло брзо је завредила пажњу медија.

- Просечна брзина форхенда Арине Сабаленке током овогодишњег УС опена је бржа од већине врхунских мушких тенисера - написао је Муратоглу и наставио:

- Њен форхенд био је 1,6 км/х бржи од Карлоса Алкараса, 3,2 км/х бржи од Јаника Синера, 6,4 км/х бржи од Новака Ђоковића! Према подацима које су објавили емитери. Ипак, ово није изненађење за мене.

BloombergAdria.com

Потом је Патрик Муратоглу објаснио како је и зашто Арина Сабаленка успела да иза себе остави тројицу најбољих тенисера данашњице.

- Кључна разлика између мушког и женског тениса лежи у употреби окретања и брзини кретања. Мушкарци имају тенденцију да се више окрећу и ударају вец́ом висином, чинећи лопту споријом, али више контролисаном и тешком за руковање - појаснио је Муратоглу и додао:

- Пошто се мушкарци крећу брже, могу да искористе ову брзину да се супротставе агресивним ударцима, што често доводи до тога да ударају још јаче, ближе линијама и на крају преузимају веће ризике уз минималну награду.

BloombergAdria.com

А, потом је објаснио успех Сабаленке и снагу њеног форхенда.

- У женском тенису, међутим, Сабаленкин приступ је невероватно моћан. Она игра брзо, преузима више ризика и остаје близу основне линије, знајући да њена брзина може да надмаши њене противнике. Управо тај неустрашиви стил јој је обезбедио титулу на УС опену, где је немилосрдно нападала. Њена победа у Њујорку је сведочанство успеха тениса са високим ризиком и високим наградама на женској страни. Да бисте успешно играли овај стил, потребно је велико самопоуздање, и она то савршено показује - закључио је Патрик Муратоглу, некадашњи тренер Серене Вилијамс.