Извор:Фото: Профимедиа, Принтскрин Јутјуб Oтац Предраг Поповић

"Немате право да присвајате децу, нисте родили себи слугу"

Извор: Нпортал

12.09.2024.

10:20

ОТАЦ Предраг Поповић један је од најактуелнијих духовника чије проповеди се радо гледају и деле на друштвеним мрежама.

Овом приликом се осврнуо на васпитање и однос родитеља према својој деци:

- Нема венчања које сам ја обавио, а да нисам одржао баш ту беседу младенцима, управо позивајући се на стару индијанску пословицу која каже да су деца гости у нашој кући. На нама је да их образујемо, обучемо, васпитамо, нахранимо и пустимо да иду даље.

BloombergAdria.com

- Из наше гордости, и нашег егоцентризма, и наше неспособности да се другом бићу поверимо и препустимо у потпуности, ми присвајамо нешто, у ствари неког за нешто, и од деце, која су слободне личности, правимо некога ко ће нама да служи!

- Много одраслих долази са проблемима са родитељима који их уцењују и говоре: „Ти си под мојим кровом, ја сам тебе хранио, ти ћеш мене кад ја остарим…“ Па чекај, шта си ти рађао? Слугу?

- Значи, ни једно дете не треба да служи родитељима из морања веч из љубави.

BloombergAdria.com

- Ја, рецимо, имам фићу. И ја кад сам га правио како сам већ хтео, ја сам направио да буде двосед. И Павле приђе и каже: „А где ћемо ми?“ Који ви? Ви ћете да идете, да одрастете, ово је за мене и за Ивану. Ви ћете да возите већ своје и друго, кола за вас су они тамо каравани, да вас потоваримо и да терамо.

- Деца морају да знају да ја и супруга постојимо и ван њих. Да смо постојали и пре њих и да ћемо постојати и после, док они буду били у својим породицама. Тек онда ће они желети заједницу са нама.“

(Стилл)