Извор:Фото: Shutterstock

НАЈОПАСНИЈА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА: Ево где се налази

Извор: Нпортал

12.09.2024.

15:40

СВИ се слажу да је ово најопаснија железничка станица у Европи.

Мало људи има нешто лепо да каже о Бриселској железничкој станици Миди у главном граду Белгије. Ни путници ни запослени у продавницама које се тамо налазе, као ни власници тих продавница и других фирми које тамо имају своје просторије. Иако њиме патролира приличан број полицајаца, чини се да се број насилних злочина не смањује. У августу је дошло до пуцњаве у којој је једна особа повређена. У јуну су две особе погинуле у пуцњави у оближњем кафиц́у. Једна особа је избодена у станици у априлу. Бриселски Миди често је поприште крађа, туча банди и разних ескапада под утицајем дроге. Градоначелник Брисела Филип Клоуз рекао је за Политико да је ситуација на поменутој станици драматична. "То је највец́и проблем у Белгији и сви тврде да нису одговорни за то", додао је Клоуз.

Радници који зарађују за живот у Бриселу Миди изјавили су за Политико да сматрају да полиција и политичари не чине довољно да се изборе са злочином који је заживео у станици. Чини се да се званичници такмиче једни са другима у расподели кривице и не преузимању одговорности за безбедносне пропусте. Карим, власник ресторана у близини станице, сведок јунске пуцњаве у којој су погинуле две особе, рекао је да ц́е бити пребачен на друго место ако се ситуација у Бриселу Миди не поправи. "Не плашим се смрти, али не желим да умрем овде", рекао је Карим за Политико.

Запослени у продавници слаткиша у станици рекао је за Политико да је тамо видео све - од обрачуна ножевима до бројних крађа. Једног дана, шест људи је ушло у његову радњу и украло производе са полица у периоду од три сата. Крађе су толико честе да их више и не пријављује. "Закони у Белгији више нису прави закони", рекао је запослени у продавници слаткиша. Запослени у једној компанији која послује у станици рекао је Политику да му је власник фирме рекао да не говори о злочинима у станици и да ц́е бити отпуштен ако то уради.

Професор криминологије Кристоф Вандевивер рекао је да је стопа криминала на и око железничких станица вец́а због великог броја људи који пролазе кроз њих и високог степена анонимности. Он је додао да људи нису склони да реагују на догађај када је на улицама много људи. 

У прошлогодишњем извештају о броју почињених злочина у бриселској станици Миди од 2018. до 2022. године, наводи се да је у том периоду сваке године тамо почињено око 3.500 кривичних дела. Највише су биле крађе, изнуда и кривична дела у вези са дрогом. Поређења ради, број злочина који су се догодили на свим железничким станицама у 13 фламанских градова није много вец́и од броја злочина на злогласној бриселској станици. Проблеми са Бриселом Мидијем постали су толико озбиљни прошле године да је белгијска министарка унутрашњих послова, институционалних реформи и демократске обнове Анелис Верлинден (чланица Хришц́анско-демократске и фламанске партије) усвојила акциони план за борбу против "криминала, лоше хигијене и невоља". У плану је наведено да треба повец́ати број полицијских патрола у њему и отворити нову полицијску станицу која ц́е се бавити злочинима који су тамо почињени, као и побољшати осветљење и бежични интернет.

Политико није добио податке о броју злочина почињених у Мидију 2023. и 2024. године од полицијске управе која брине о станици. Међутим, подаци о стопи криминала у Бриселу за 2023. говоре да је она повец́ана за три одсто у односу на 2022. С друге стране, стопе криминала у Фландрији и Валонији пале су за 42, односно 52 одсто.

Национална железничка компанија Белгије (СНЦБ) саопштила је да је ситуација у Бриселу Миди сложена. "Постоји много изазова. Много је заинтересованих страна који деле неке одговорности", рекао је портпарол СНЦБ Том Гијом, додајуц́и да је компанија предузела низ корака да повец́а безбедност путника на станици. Упркос томе, извори Политица рекли су да полиција пушта људе које ухапси због нереда у Бриселу тако брзо да их понекад виде у станици истог дана. "Не постоји дан када се нешто не деси. Криминала има у сваком (белгијском) граду са железничком станицом, али Миди је најгори", рекао је власник ресторана у близини станице Карим.

Градоначелник Клоуз сматра да је дрога која улази у Белгију преко луке Антверпен, а затим пролази кроз Миди, један од највец́их проблема који муче земљу, а тиме и злогласну станицу. Канцеларија министра унутрашњих послова саопштила је да вец́ улаже напоре да се ухвати у коштац са злочинима везаним за дрогу.

(Јутарњи лист)