Извор:Фото: З. Јовановић Мачак, Н. Скендерија, МВ

СТИЖЕ НЕВРЕМЕ: Грмљавински пљускови и пад температуре

Извор: Нпортал

12.09.2024.

16:18

ОД сутра нагла промена времена, киша, ветар и захлађење. Све до средине следеће недеље веома хладно уз кишу, повремено и појачан ветар, температуре испод просека. Тек око 20. септембра враћање температура у оквире просека, али до краја септембра вероватно без јачег отопљења.

Ка нама се преко Алпа спушта јак хладан фронт који ће у току сутрашњег дана условити секундарну циклонезу над ширим подручјем северне Италије и Јадрана, пише Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

После топлог дана већ данас крајем дана на западу, југозападу, северозападу и југу региона јаче погоршање времена уз кишу, грмљавинске пљускове и окретање ветра на северозападни смер, Понегде на северу региона може бити предфронталних нестабилности. Данашњи максимум и до око +32 степена Целзијуса понегде.

У току ноћи погоршање ће захватити средишње, а сутра у току дана у остаје пределе региона доносећи кишу, јак северозападни ветар и захлађење, а понегде и даље може бити ређе појаве грмљавинских пљускова или непогода. После подне на северозападу региона углавном суво.

Уследиће нагло захлађење тако да ће се максимуми и другом делу дана кретати од око +10 на западу до око +19 на истоку региона, стоји у прогнози.

У данима викенда и почетком следеће недеље на време код нас утицаће секундаран циклон у продор веће количине свежег и нестабилног ваздуха.

Уз повремено јак западни и северозападни ветар биће кише и пљускова и понегде се у овом периоду очекује и око 150% суме падавина за цео месец.

Како наводи метеоролог, најмање кише би могло бити у суботу до увече. Количине талога се у областима где се очекују највеће суме крећу од око 50мм до око 200мм талога тако да ће понегде бити изливања мањих, планинских токова, бујичних потока и појаве подрумске воде као и воде на њиви.

Најмање кише би могло пасти на југоистоку Србије. Ово погоршање ће захватити и Јадран те се и тамо уз претежно облачно време, буру и трамонтану повремено очекују киша и пљускови.

Максимуми ће се тих дана углавном кретати од +7 до +15 степени Целзијуса, што је знатно испод просека.

Постепено побољашање и враћање температура у оквире просека се очекује око средине следеће недеље али дугорочно гледано до краја месеца нема најаве за било какво конкретније отопљење. Јутра остају веома свежа, док се ће дневни максимуми кретати од +18 до +24 степена Целзијуса.

У петак нагла промена времена који нас уводи у касно-јесење време. Могуће су и обилније падавине, посебно у недељу и понедељак, закључује Чубрило.