Извор:Фото: Профимедиа

СВЕЖ ИЛИ КУВАНИ: Који парадајз је здравији -изненадићете се!

Извор: Нпортал

12.09.2024.

18:35

ЗБОГ високог садржаја антиоксиданата парадајз је прави еликсир здравља.

Парадајз побољшава рад срца помажући у снижавању притиска због високог садржаја калијума. Такође спречава оксидацију холестерола, што је један од првих корака у стварању атеросклеротичних плакова.

Иако је свеж парадајз често перципиран као најздравија опција због своје сочности и високог садржаја витамина, одговор на ово питање може изненадити многе.

BloombergAdria.com

 

Свеж парадајз

Свеж парадајз је богат витаминима, минерали и антиоксидантима. Садржи витамин Ц, витамин А, калијум и фолну киселину, као и значајне количине влакана. Осим тога, свеж парадајз је добар извор ликопена, снажног антиоксиданта који помаже у борби против слободних радикала и може смањити ризик од различитих болести, укључујући рак простате и кардиоваскуларне болести.

Међутим, ликопен у свежем парадајзу није увек лако доступан организму. У неким случајевима, витамини и минерали у свежем парадајзу могу бити мање доступни због присуства неких анти-нутријената који могу ометати њихову апсорпцију.

BloombergAdria.com

 

Кувани парадајз

Кувани парадајз, који се налази у производима попут парадајз сосова, чорби и пасте, доноси неке изненађујуће предности. Током кувања, ликопен се ослобађа из ћелијских зидова парадајза и постаје много биолошки доступнији. Истраживања показују да кувани парадајз може садржати веће концентрације ликопена у поређењу са свежим парадајзом. Ликопен се сматра веома корисним због својих антиинфламаторних и антиоксидантних својстава.

BloombergAdria.com

 

Кување парадајза такође може побољшати апсорпцију других хранљивих материја, попут бета-каротена. Такође, кување може смањити ниво неких природних анти-нутријената који ометају апсорпцију минерала, чинећи хранљиве материје у куваној верзији парадајза лакше доступним организму.

BloombergAdria.com

 

Оба облика парадајза имају своје предности. Свеж парадајз је изврстан извор витамина и влакана, док кувани парадајз нуди концентрисаније количине ликопена и побољшану доступност хранљивих материја. Идеално је укључити оба облика у исхрану како би се максимизирали нутритивни бенефити парадајза. Тако, док је свеж парадајз одличан за салате и грицкање, кувани парадајз је сјајан за припрему разних јела и сосова. Уживање у обе варијанте може вам помоћи да добијете све предности које парадајз нуди.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)