Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/britishmuseum

НАЈСТАРИЈА МАПА СВЕТА: На њој исписана најпознатија прича

Извор: Нпортал

12.09.2024.

19:26

"НАЈСТАРИЈА мапа света на свету" на вавилонској глиненој плочи недавно је, после неколико векова, коначно дешифрована, а на њој се заправо крије изненађујуће позната прича.

Плоча са клинастим писмом из 6. века пре нове ере приказује карту Месопотамије, територије која отприлике одговара данашњем Ираку, и оно за шта су Вавилонци веровали да почива изван познатог света у то време.

Снимак "најстарије мапе света" и приче исписане на њој објавио је Британски музеј у Лондону, најстарији јавни музеј на свету. Древни артефакт, откривен на Блиском истоку, доспео је у Британски музеј још 1882, али је његов садржај остао мистерије све док кустоси нису пронашли део који недостаје и преписали клинопис.

Плоча садржи неколико пасуса исписаних клинастим писмом на полеђини, те изнад дијаграма карте која описује стварања Земље и оно што је писац веровао да постоји изван ње. Мапа приказује Месопотамију окружену двоструким прстеном, који је древни аутор описао као "горку реку", односно реку која је правила границе око света који су Вавилонци познавали, преноси "Њујорк Пост".

Унутар "горке реке" мали кругови и правоугаоници представљали су различите градове и племена у Месопотамији, укључујући и Вавилон, а други правоугаоник представља реку Еуфрат.

- У овом кружном дијаграму обухваћен је цео познати свет у коме су људи живели, развијали се и умирали. Међутим, на овој мапи има и више од тога. Када је реч о деловању изван граница познатог света у свет маште, плоча је неопходна - рекао је Ирвинг Финкел, кустос Британског музеја и стручњак за клинопис.

Аутор мапе из доба Вавилона је такође на мапи исцртао оно за шта су веровали да постоји ван њиховог света, укључујући и митска бића и земље, као и референцу на данас добро познату причу, у суштини вавилонску верзију библијске приче о Нојевој барци.

Древни Вавилонци веровали су да остаци џиновске барке изграђене 1.800 године пре нове ере, коју је израдио Утнапиштим, односно њихова верзија Ноје, леже иза "горке реке" на задњој страни планине, исте планине на коју се насукала Нојева барка према записима у Библији.

- То је прилично провокативна, захтевна ствар, прилично занимљива ствар за размишљање, јер показује да је прича била иста, и наравно, да једна прича води ка другој - закључио је Финкел.

(Блиц жена)