Извор:Фото: Профимедиа

ДРАМА ИЗНАД СКОПЉА Авиони летели тик један до другог

Извор: Нпортал

13.09.2024.

13:47

Ваздухопловна власт Северне Македоније је потврдила да поступа по наводима да су се два путничка авиона замало сударила изнад Скопља 7. септембра.

По сајту за праћење летова Флајтрадар24, авиони Туркиш ерлајнза и турско-немачког Санекспреса замало су се сударили на небу изнад Међународног аеродрома "Скопље" 7. септембра у 18.32.

Авион Туркиш ерлајнза на лету ТК1358 је ишао од Мадрида до Истанбула, а авион Санекспреса од турског приморског аеродрома Даламан до аеродроме Гетвик у Лондону.

По Фллајтрадару24 како преноси сдк.мк, 30 секунди пре но што су се два авиона мимоишла, била су на истој висини од 36.000 стопа.

Непосредно пре него што су се мимоишли један се попео на 36.325 стопа, а други се спустио на 35.475 стопа, док је по правилима ваздушног саобраћаја требало би да постоји 2.000 стопа вертикалног размака између авиона.

BloombergAdria.com

Флајтрадар24 је глобална услуга за праћење летова која пружа информације у реалном времену о хиљадама авиона широм света.

"Нејасно је зашто су два авиона била на истој висини у исто време, односно да ли је у питању инструкција контроле летења или грешка пилота", пише македонски портал "Сакам да кажам".

Како је објавио портал "Сакам да кажам" (сдк.мк), из Агенције за цивилно ваздухопловство (АЦВ), цивилне ваздухопловне власти Северне Македоније, објашнавају да морају да поступе по таквим наводима.

BloombergAdria.com

Према процедури прво се обавештава Македонска навигација (М-НАВ), који је задужен за контролу летења, а затим АЦВ истражује да ли се ради о инциденту или о озбиљном инциденту.

Ако је у питању озбиљан инцидент, укључује се и Комисија за истраживање несрећа у ваздуху и озбиљних инцидената, пише сдк.мк.

Додаје се да у М-НАВ нису били доступни за коментар да ли је покренута истрага о инциденту, да ли су и које мере предузете.