Извор:Фото: Профимедиа

РУДНИК МОЖДА И 2028: Канађани открили нову златну жилу у СРБ

Извор: Нпортал

13.09.2024.

16:17

ПРЕЛИМИНАРНА економска процена предлаже да се са изградњом рудника почне у 2026, а да би прва производња злата могла почети у првој половини 2028. Отварање рудника коштало би 381 мил УСД.

Канадаска компанија Дундее Прециоус Метал (ДПМ) саопштила је ове недеље да је открила лежишта злата и бакра високог квалитета на новим локалитетима, а у близини свог пројекта Чока Ракита који се налази на територији општине Жагубица.

Резултати су на локалитетима Думитру Потоко и Франсен, који се налазе на око километар удаљености од пројекта Чока Ракита, показали 63 метра са садржајем бакра од 1,74%, 2,18 грама злата по тони и 9,04 грама сребра по тони.

У саопштењу се наводи да ће се бушења наставити на локацијама које имају дозволу, а то су Чока Ракита, Потај Чука и Пештер Југ.

BloombergAdria.com

- Узбуђени смо истраживачким потенцијалом висококвалитетног злата и бакра на локалитетима Думитру Поток и Фрасен - рекао је Давид Рае, председник и главни извршни директор компаније ДПМ и додао:

- Ови нови резултати наглашавају природу високог квалитета онога што видимо из наших истражних активности и потврђују велики потенцијал за даљу минерализацију злата и бакра у Чока Ракити и околним местима која имају дозволу за истраживање.

У децембру прошле године канадска компанија је известила о првој процени минералних ресурса од чак 1,78 милиона унци злата (не'то више од 50 тона).

Прелиминарна економска процена показала исплативост отварања рудника

И пре ових нових открића, прелиминарна економска процена је показала да би се компанији исплатило отварање рудника у Чока Ракити.

Канадска компанија је у мају објавила прелиминарну економску процену пројекта Чока Ракита, односно отварања рудника. Компанија је у прелиминарној економској процени предложила изградњу подземног рудника са годишњим капацитетом обраде од 850.000 тона руде. Почетни животни век рудника процењен је на 10 година. Рудник би производио 129.000 унци злата годишње.

BloombergAdria.com

Процењена нето садашња вредност након опорезивања пројекат са дисконтом од 5% износи 588 мил УСД и интерне стопе приноса 33%. Нето садашња вредност представља процењену тренутну вредност будућих прихода умањену за трошкове који настају током целог животног века рудника. Процена показује да је отварање рудника у Чока Ракити за компанију исплативо.

Прелиминарна економска процена предлаже да се са изградњом рудника почне у 2026, а да би прва производња злата могла почети у првој половини 2028. Отварање рудника коштало би 381 мил УСД.

ДПМ и Чока Ракита

ДПМ је канадска међународна компанија за рударење злата која се бави набавком, истраживањем, развојем, рударењем и прерадом племенитих метала. Спроводи пројекте у Еквадору, Бугарској и Србији.

Компанија је присутна у Србији од 2004. године. Како је раније за Блоомберг Адрију речено у Министарству рударства и енергетике, та компанија има њихову дозволу за истраживање на територијама Петровац на Млави, Бор, Мајданпек.

Чока Ракита се налази у општини Жагубица, око три километра југоисточно од пројекта злата Тимок, који такође врши ова канадска компанија, а чије истраживање је компанија паузирала након открића у Чока Ракити.

Велико налазиште злата у том крају откривено је крајем 2022. године.