Извор:Фото: Shutterstock

ТРИК ЗЛАТА ВРЕДАН: Ево како да скувате јаја без пуцања

Извор: Нпортал

13.09.2024.

19:04

ПОНЕКАД је кување јаја право умеће.

Ако сте се до сада питали када треба да ставите јаја у кључалу воду, напокон имате прави исправан одговор, па ће вам ови савети бити значајни.

Све зависи од температуре

Многи људи су навикли да кувају јаја стављајући их у хладну воду. Међутим, овај метод није увек најбољи.

Избор температуре воде зависи од тога где и на којој температури су јаја чувана. Ако су била у фрижидеру, препоручује се да их ставите у хладну воду. Нагла промена температуре може изазвати пуцање љуске, јер најважније је у какву воду их стављате, а уз један трик лако ћете их ољуштити. Ако су се јаја мало загрејала, на пример, била су сат времена на собној температури, могу се ставити у кључалу воду.

BloombergAdria.com

 

Зашто јаја пуцају?

Са оштрим падом температуре, протеин, који се налази у близини љуске, брзо се загрева и шири. Пошто љуска јајета није еластична, не може да се истегне и самим тиме пуца.

Како избећи пуцање јаја?

Не убацујте јаја из фрижидера у врелу воду.

Почните да кувате у хладној води.

Додајте мало соли у воду.

BloombergAdria.com

 

Запамтите да је оптимално време кувања да бисте добили меко кувана јаја 3-4 минута, за омлет 4-5 минута, за тврдо кувана јаја 7-10 минута. Такође, да бисте лакше очистили јаја, након кувања можете их ставити у хладну воду на неколико минута. 

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)