Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Observator News

ХАРАО БАЛКАНОМ: Шакал убијао док је био под судским надзором

Извор: Нпортал

13.09.2024.

20:48

ИСТРАГА у случају серијских убистава у Констанци постаје све компликованија.

Тужиоци сумњају да је Нецулаи Митреа, познат као "Шакал", убио више жена. Сада се проверавају сви досијеи несталих особа из последњих месеци. У међувремену, откривају се нове шокантне грешке истражитеља, јавља Антена Обсерватор.

Мушкарац је био под судским надзором када је починио два убиства. Такође, имао је првостепену пресуду од годину дана затвора. И то није све.

Био је прислушкиван док је експлицитно говорио о једном од тела. Ипак, министар унутрашњих послова Румуније похвалио је своје потчињене због веза које су успоставили у овом случају.

Главни осумњичени за два убиства на обали, Ницулае Митреа, имао је озбиљан криминални досије који је требало да упозори истражитеље на његову опасност. Године 2015. ухваћен је у сексуалном односу са девојчицом од 12 година. Због тога што је био малолетан, добио је благу казну - 6 месеци надзора.

Годину дана касније, заједно са пријатељем, силовао је другу девојку од 15 година са тешкоћама у развоју. Иако је рецидивист, осуђен је на 5 година и 4 месеца затвора. Након пуштања, поново је привукао пажњу полиције.

Огромне грешке истражитеља пре него што је убијена Делија.

У децембру прошле године ухваћен је како вози без дозволе. Готово пола године провео је у кућном притвору, а 14. јуна стављен је под судски надзор. Две недеље касније убио је прву младу жену из Тулчеа. И ту почиње серија грешака истражитеља.

Нецулаи Митреа одмах је постао сумњив полицији. Али, изненађујуће, нису му тражили никакво објашњење. Није испитиван, није му тражен алиби и пуштен је на слободу. У међувремену, чак је осуђен на годину дана затвора због вожње без дозволе.

Пошто је био у кругу осумњичених, тужиоци су ипак захтевали да буде праћен. Његови телефони су прислушкивани, а кретања праћена. Истражитељи су поново направили грешку. Без возачке дозволе, осумњичени је возио аутомобил девојку по имену Делиа коју је убио, па га је чак и продао пред њиховим очима. У тренутку када је жртва пријављена као нестала, аутомобил није стављен на списак за праћење, као што прописи налажу.

Шест недеља касније, Митреа се састао са Денисом. Одвео ју је у свој стан у Наводари, убио и држао њено тело сакривено два дана. Потом, уз помоћ 15-годишњег детета своје партнерке, преместио је тело. И све то пред носом истражитеља.

Штавише, био је прислушкиван док је експлицитно говорио о телу.

- Био је праћен, прислушкиване су му телефонске комуникације, али није било јасно на шта се тачно односило то о чему је говорио. У једном тренутку је рекао: "надам се да није нешто исцурило из ње у аутомобилу" - изјавио је тужилац Зафер Садић.

Ни тада од њега није тражено никакво објашњење.

Да би заваравао агенте, држао је лекције о скромности или опросту на интернету. Почетком септембра, поново без дозволе, возио је аутомобил украден од своје последње жртве и доживео удес.

Ни тада истражитељи нису прекинули низ грешака које су можда могле спасити барем другу жртву. Иако је био прислушкиван, разбио је свој телефон мало пре него што је ухапшен у болници, а полиција није спровела форензичку анализу.

Сада одговорни у истрази пребацују кривицу једни на друге. Полицајци тврде да су поступали по налозима тужилаца. Чак су и високи функционери Министарства унутрашњих послова хвалили истражитеље због откривених веза у овом случају.

Осумњичен за убиства више жена

- Са сигурношћу вам могу рећи да су полицајци показали изузетну способност у повезивању различитих елемената на почетку овог случаја - изјавио је министар Каталин Предоју.

Контактирани од стране новинара Обсерватора, представници Министарства правде до сада нису коментарисали рад тужилаца у овој истрази.

С друге стране, није искључено да ће се појавити нове жртве овог убице. Истражитељи сада прегледају све случајеве нестанка жена старих између 15 и 40 година из ове године.

Жртве одговарају профилу којег је убица ловио – луксузне ескорт даме, жене са новцем које су долазиле на обалу мора. Истражују се не само случајеви из Констанце, већ и из целе Румуније.

- Истражитељи прегледају све могуће везе овог случаја са неразјашњеним или активним истрагама - додао је Предоју.

Криминалистички експерти направили су профил убице који је деловао са прецизношћу хирурга и верују да би могао бити осуђен на доживотну казну.

- Имамо посла са особом без икаквих скрупула. Не можемо говорити о моралу, емпатији. Ово је индивидуа која се специјализовала у затвору. Уверен сам да није деловао сам, а сигурно не са својом партнерком. Ово је организована мрежа - рекао је криминолог Дан Антонеску.

У међувремену, осумњичени жели на слободу. Оспорава одлуку о притвору, а његов захтев ће бити разматран почетком следеће недеље.

(Телеграф)