Извор:Фото: Профимедиа

НЕМАЈУ НАДИМАК: Ова имена за девојчице се данас ретко чују

Извор: Нпортал

13.09.2024.

21:19

ИМАЈУ прелепо значење.

Најпопуларнија имена за девојчице у последње време су кратка, звучна, махом интернационална. Међутим, посебно лепа су она ретка а моћна имена која углавном немају никакав надимак.

Чарна

С једне стране, прича каже да је ово женско име настало од придева чарна, што значи црна и да је давано девојчицама које би се родиле са црном косицом.

С друге стране, Чарна значи она која очарава, која опчињава, која је чаробна.

Дивна

Дивна је старо женско име настало од истоименог придева и значи једноставно баш то – дивна, она која је лепа, која је прекрасна.

Дивна симболише и узвишена, божанска бића која сијају.

BloombergAdria.com

 

Дрина

Дрина је прелепо женско име настало у народу по имену реке Дрине. Означава особу која је пореклом са Дрине или је некако везана за њу.

Уједно симболише магичну лепоту, јединственост, чистоту, а за то име је свет чуо због ћерке глумца Роберта Де Нира.

Вида

Име Вида потиче из словенског језика и има пар значења. Вида је богиња лета, лепоте, љубави, среће. Значи видљива, моћна.

С друге стране, Вида значи и она која слави живот.

BloombergAdria.com

 

Круна

Круна води порекло од латинске речи која значи крунисање, тј. венац, круна, круг. Са антиком ово име повезује једно од најважнијих одликовања за победнике на такмичењима, у војсци и самим тим ово име се даје са жељом да дете буде посебно и успешно.

Најда

Најда је старо српско име настало од речи нађена, тј. најдена. У ранијим временима се дешавало да се дете остави на путу и онда ту потом буде нађено да би се прекинуле болести и смрти у породици. Случајни пролазник би био кум и детету дао име Најдена (Најда).

Огњена

Ово име је словенског порекла и настало је од речи огањ у значењу пламен. Некада се веровало да реч има магичну моћ и ово име се давало као заштита, да ватром отера зле духове. Давало се често у породицама где је било доста болести да би оне нестале.

BloombergAdria.com

 

Роса

Роса је још једно дивно женско име настало од речи роса, јутарњих капљица воде на трави и цвећу. Симболише свежину и младост.

С друге стране, Роса упућује на ружу и представља лепоту, грациозност, префињеност, нежност.

Сенка

Име Сенка означава заштиту или тајновитост. То је необично и загонетно име које има дубоку симболику и мистерију.

Асоцира на нешто неухватљиво, а често се повезује са скривеним деловима личности.

БОНУС ВИДЕО: