Извор:Фото: Антонио Ахел/АТА имагес, Јутјуб принтскрин/RTS TV serije - Zvanični kanal, Профимедиа

Зашто је Мирјана Јоковић заувек НАПУСТИЛА Србију?

Извор: Нпортал

14.09.2024.

08:20

МИРЈАНА Јоковић својевремено је била најтраженија глумица и предвиђали су јој успешну каријеру, али се она у јеку славе повукла из јавности.

Читав регион се 1988. године побунио што није добила златну Арену за филмове "Заборављени" и "Пут на југ", који је урађен у југословенско-аргентинској продукцији, а у којем се Мирјана појављује са Даниел Де Луисом.

BloombergAdria.com

- Рођена сам у Ужицу, одрасла сам са својим родитељима у Африци у Замбији, првих осам година свог живота. Онда сам дошла овде, уписала академију са шеснаест година. Врло брзо сам почела да радим и започела сама да путујем. Живела сам у Аргентини тамо радила неколико филмова, онда потом по Европи путовала и снимала. На крају сам 1989. године први пут отишла у Њујорк - рекла је у једном интервјуу.

Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, а неке од колега у класи били су јој Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић, Дарко Томовић, Срђан Тодоровић, Весна Тривалић, Слободан Нинковић и Драган Петровић.

Харизматична и талентована глумица остварила је запажене улоге у бројним серијама и филмовима, попут следећих остварења: "Стршљен", "Мала", "Буре барута", "Подземље".

BloombergAdria.com

Пут ју је 1993. године, са само 26 година, одвео у Лос Анђелес, где и данас живи. Предаје глуму на Калифорнијском универзитету, на коме је и директорка глумачких перформанси.

- Шеф сам катедре, али и предајем на трећој години регуларних студија, као и на другој години магистарских студија. Предајем већ 17 година а водим и цео програм као шеф катедре 12 година - открила је Мирјана била за "Блиц".

У град своје младости редовно навраћа како би обишла драге људе.

- Често долазим, никада се нисам "откинула" од Београда и Србије. То ми је било јако важно јер ја нисам отишла из Београда зато што га нисам волела. Стално причам и досадна сам више, али мени се стварно случајно десило да сам остала негде другде. Тамо ми се допало и створила сам себи два дома, али сам изненађена да ме људи после толико година и даље знају. Тако је вероватно због филмова и серија у којима сам ја играла. а који се и даље приказују. Морам признати да сам због тога помало и збуњена - открила је у једном од ретких интервјуа које је пренео "Хелло", а многи коментаришу да се није много променила и да је права дама и каквом је памте са почерка каријере.

BloombergAdria.com

Она је недавно дошла из Америке у Београд поводом узбудљиве криминалистичке серије "Позив", чију режију потписује Марко Ђилас, а у којој тумачи главну улогу.

- Од септембра имам нову класу студената. Иначе, ја ретко за време семестара долазим у Београд, али промоција "Позива" је толико битна и специфична у свему да сам се одлучила да ипак дођем. Већ у понедељак настављам да предајем, пошто на Калифорнијском универзитету, где и водим програм, а и шеф сам катедре, не могу тако лако да оставим да то неко други ради - казала нам је том приликом.

(Блиц)