Извор:Фото: Схуттерстоцк,Тик Ток принтскрин/VannaBojovic

ШТА ЈЕ ЈАШМАК? Најјезивији муслимански обичај за УДАТЕ жене

Извор: Нпортал

15.09.2024.

14:40

СВАКА земља и сваки народ негују своју традицију и обичаје, али како се времена мењају тако у поједини се неки мењају и практикује се њихова блажа верзија. Међутим, то није случај за све. Источне земље се веома труде да задрже своје обичаје иако поједини више нису ни друштвено прихватљиви.

Вана Бојовић је девојка из Хрватске која путује светом и прича о историју, култури и обичајима свих земаља које посети, а како је открила, недавно је посетила Туркменистан.

Како је истакла, она је у овој држави видела разне занимљивости, али и жену са марамом у устима.

Међутим, то није обична марама, већ је у питању јашмак.

- Без обзира на то што сам већ посетила све ове набројане државе, први пут сам овај обичај видела у туркменистанском селу. Осим мараме у устима у јавности, понеке породице овде практикују не комуницирање жене са свекром, нити било којим мушкарцем старијим од ње, који је у мужевљевој породици, без обзира на то што с том породицом живи - написала је Вана у опису видеа.

Јашмак је заступљен и у Турској, Авганистану и Ирану, а захтева да удате жене, док су у јавности, носе мараму у устима као знак послушности и поштовања својих мужева, што подразумева неговорење са другим мушкарцима.

Ванин видео је прегледан више од 468.000 пута и има више од 700 коментара.

"Колико тужно", "И после жене имају права", "Која туга", "Боже, срце ме је заболело", писале су жене претежно.

(Блиц Жена)