Извор:Фото:Б.Д.

НАЈТУЖНИЈА ПРИЧА: Трагична судбина балерине из Будве (ФОТО)

Извор: Нпортал

15.09.2024.

17:23

Нема туристе који је посетио Будву, а да се није фотографисао поред “Балерине”, скулптуре која већ деценијама стоји на почетку плаже Могрен. Прочепркајте по сећањима и старим албумима за слике - гарантујем да ћете је пронаћи макар на некој разгледници уз незаобилазне речи: “Поздрав из Будве!”

Скулптура која је постала симбол Будве заправо је дело београдског вајара Градимира Алексића и на том месту се налази од 1965. године. Модел за скулптуру била је Новосађанка Олга Каливода, атлетичарка и члан новосадског Атлетског клуба “Војводина” која је у том тренутку имала само 14 година.

Занимљив је и податак да је уметник приликом израде излио неколико одливака, па је “Балерина” или “Играчица” једно време била изложена и у Пионирском парку у Београду, а могла је да се види и у још неким градовима бивше Југославије.

Ипак, ова будванска остала је најпознатија…

Томе је вероватно допринела и локална легенда. Наиме, инспирација за Алексићеву скулптуру наводно је била прича о девојци и морнару из краја који су се много волели, али нису имали новца да почну заједнички живот,

Он је зато отпловио на далек пут који је требало да му донесе много новца, а она је обећала да ће га чекати.

И, она је остала верна… свакога дана излазила је на хрид са које се најбоље видела пучина и чекала да се на хоризонту појави брод којим ће се њен драги вратити.

BloombergAdria.com

 

То се никада није догодило и никада у Будви нико није чуо ни реч о томе шта се догодило храбром морнару.

Његова љубљена чекала га је годинама све док се једног јутра мештани нису затекли мртву на обали… прича каже, баш на стени на којој се данас налази “Балерина”.

Историјски забавник