Извор:Фото: Профимедиа / Shutterstock

ПОГУБНО ПО ЗДРАВЉЕ: Колико телевизор утиче лоше на старење?

Извор: Нпортал

16.09.2024.

11:25

ЈОШ УВЕК се не зна тачан разлог због ког телевизија у толикој мери утиче лоше на мозак

Након напорног и стресног дана на послу, многи људи ће се опустити испред телевизије гледајући серије или филмове. Али предуго гледање телевизије не само да може да оштети ваш вид, већ може и да повећа ризик од деменције.

BloombergAdria.com

 

Студија објављена у "Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Дирецторс Ассоциатион" имала је за циљ да истражи везу између рекреативног времена проведеног пред екраном и здравља мозга код средовечних и старијих одраслих особа.

Истраживање је обухватило више од 400 хиљада људи у Великој Британији просечне старости 55,8 година. Резултати су показали да гледање телевизије пет сати дневно повећава ризик од развоја деменције, Паркинсонове болести и можданог удара.

Истраживачи са Медицинског универзитета Тиањин у Кини анализирали су податке о 407.792 особе старости између 37 и 73 године. Од тих људи, 40.000 је имало скенирање мозга. Током 13-годишњег периода прац́ења, 5.227 је развило деменцију, 6.822 је имало мождани удар, а код 2.308 је дијагностикована Паркинсонова болест.

BloombergAdria.com

 

Више од половине учесника (61 одсто) проводило је између једног и четири сата дневно испред екрана. Просечно време проведено уз телевизију било је 2,7 сати, а време рекреације пред компјутером 1,1 сат.

Они у студији који су гледали телевизију три до пет сати дневно имали су 15 одсто већи ризик од развоја деменције, у поређењу са онима који су гледали ТВ сат или мање. Они који су провели више од пет сати дневно гледајући ТВ имали су 44 одсто већи ризик од развоја деменције, 12 одсто већи ризик од можданог удара и 28 одсто већи ризик од развоја Паркинсонове болести, преноси Данас.рс.

Нејасно је зашто гледање телевизије има ове ефекте на мозак. Једна теорија је да седентарни начин живота, са нижим нивоом мишићне активности и потрошње енергије, доводи до хроничне упале и смањеног дотока крви у мозак. Дакле, могло би бити више о томе да будете на каучу уместо да редовно уживате у својој омиљеној серији.

Стил