Извор:Фото: Профимедиа

Одстрел СТОТИНЕ слонова - држава наредила масовно УБИЈАЊЕ

Извор: Нпортал

16.09.2024.

14:34

ЗИМБАБВЕ ће уловити 200 слонова како би се изборио са несташицом хране изазваном највећом сушом у последњих неколико деценија у јужној Африци, објавила је данас Управа за паркове и дивље животиње.

Земља има "више слонова него што је потребно", рекао је министар за животну средину Зимбабвеа у парламенту у среду, прецизирајући да је овај одстрел наредио Управи за паркове и дивље животиње Зимбабвеа (ЗимПаркс).

Слонови ће бити ловљени у подручјима сукоба са људском популацијом, у природном резервату Хванге, највећем у земљи, рекао је генерални директор ЗимПаркса Фултон Мангвања.

Број слонова у Зимбабвеу се процењује на 100.000, што је други највећи контингент на свету после оног у Боцвани.

ЗимПаркс уверава да их само у Хвангеу има 65.000, четири пута више него што парк може да прими, преноси Фигаро.

BloombergAdria.com

Намибија је почетком септембра објавила да је почела уништавање више од 700 дивљих животиња, укључујући 83 слона, како би, према наводима владе, нахранила популацију погођену сушом, а истовремено смањила притисак на пашњаке и водене ресурсе.

Зимбабве и Намибија су међу земљама јужне Африке које су прогласиле ванредно стање због суше.

Критике НВО

Директор невладине организације Центар за управљање природним ресурсима Фараи Магуву рекао је да би влада требало да пронађе одрживије и еколошки прихватљивије методе за борбу против суше.

"Морамо да зауставимо ово јер то није етично", додао је он.

Крис Браун, активиста за заштиту животне средине и шеф Намибијске коморе за животну средину, истакао је да "слонови имају разарајући ефекат на природно станиште ако им се дозволи да се експоненцијално размножавају".

"Они штете екосистему и природним стаништима (...) других мање симболичних врста и које су стога мање важне у очима заштитника животне средине у фотељама, који седе у граду. Ове врсте су важне као и слонови, у контексту где су станишта и водни ресурси под великим притиском због суше", навео је он.

BloombergAdria.com

Последња кампања убијања слонова у Зимбабвеу датира из 1988. године. Светски фонд за природу (WWФ) процењује да је на континенту остало само око 415.000 слонова (у поређењу са 3 до 5 милиона на почетку 20. века).

Сматра се да су азијски и афрички слонови угрожени изумирањем, са изузетком популација у Јужној Африци, Боцвани, Намибији и Зимбабвеу, које се сматрају само "рањивим".

(EuroNews)