Извор:Фото: Профимедиа

МУШКАРЦИ,ЖЕЛИТЕ ДА ЖИВИТЕ 100 ГОДИНА? Решење је можда ЉУБАВ

Извор: Нпортал

17.09.2024.

12:00

РЕДОВНА физичка активност, уравнотежена прехрана и довољно сна могу значајно допринети дуговечности с аспекта физичког здравља.

Али шта је с емоционалним здрављем?

Наши обрасци размишљања, осећаји и понашање утичу на све аспекте нашег живота, укључујући и нашу самоперцепцију и начин на који се односимо према другима. Иако није нужно бити у дуготрајној, озбиљној вези да бисте имали срећан и испуњен живот, нова истраживања сугеришу да би посебно мушкарци могли да имају користи од љубавног живота, пише Best Life.

Према најновијој студији из 2024 године објављеној у часопису International Social Work, мушкарци који су у браку имају четири пута више шансе да "успешно остаре" у односу на самце. Подаци показују да брачни статус значајно утиче на физичко и ментално здравље, као и друштвену добробит, посебно код мушкараца. 

- Још увек не знако много о томе како брачни живот утиче на успешно старење. Циљ је био да се истражи повезаност између различитих брачних путева, физичког здравља и добробити, као и увидети да ли се ти односи разликују за жене и мушкарце - изјавила је докторка Мабел Хо, главна ауторка и стручњак за социјални рад у саопштењу за јавност у којем сажима резултате студије. 

BloombergAdria.com

 

У овој студији, истраживачи су анализирали податке узете од 7641 испитаника, старијих од 60 година, из Канадске лонгитудиналне студије о старењу (CLSA), који су испунили све четири категорије "успешног старења". Ове категорије обухватају физичко здравље, психолошко и емоционално благостање, друштвену добробит и самопроцену добробити, преноси хрватски Вечерњи лист.

Испитаници за које се сматрало да "успешно старе" нису имали ограничења или хроничне болове током вежбања, нити су патили од депресије, анксиозности, проблема с памћењем или ПТСП-а. Такође су имали "некога коме се могу поверити или разговарати о себи или својим проблемима барем већину времена", што је доприносило њиховој друштвеној добробити. Осим тога, оцењивали су своје старење као "добро" или "изврсно".

Испитаници су потом разврстани у седам различитих група према њиховом брачном статусу: (1) никад нису били у браку, (2) у браку, (3) удовци, (4) разведени или растављени, (5) неудати који су се венчали, (6) из брака у развод и (7) остале промене.

BloombergAdria.com

 

Од свих испитаника, чак њих 70 посто је сматрано "успешним у старењу". Међутим, када се подаци разврстају према брачном статусу међу мушкарцима, најуспешнији су били они који су били ожењени или су се недавно венчали. То сугерише да би љубавни однос могао бити кључ за дуговечност.