Извор:Фото: АТА имагес/А. Ахел

Одговор Марији на оптужбе да јој је син претрпео насиље

Извор: Нпортал

17.09.2024.

17:09

"МАЛОЛЕТНО дете није искључено из пројекта, а посебно не из разлога на који упућује госпођа Вељковић. Услед ауторске одлуке твораца пројекта, предметна улога на којој је био ангажован, неће бити презентована у актуелној сезони."

Глумица и водитељка "Слагалице" Марија Вељковић на Инстаграму је пре два дана открила да је њен син био жртва насиља на снимању серије. На њен тврдње реаговала је продукција "Монада", чије саопштење преносимо у целости.

Продукцијска кућа је имала увид у објаву Марије Вељковић на њеној инстаграм страници, а коју објаву су пренели домаћи медији и портали.

У објави се наводи да је њен син доживео вршњачко насиље током снимања на пројекту, а да је тим поводом продукција Монада искључила њеног сина из пројекта. Овим путем продукција Монада се изјашњава поводом предметне објаве у наставку како следи.

Првенствено, подржавамо свако интересовање медија за тему заштиту деце и проблематику вршњачког насиља, која је изузетно важна и захтева одговоран приступ. Међутим, сматрамо да је кључно истакнути да наводи изнети у објави госпође Марије Вељковић нису истинити.

BloombergAdria.com

У интересу пре свега деце и заштите њиховог интегритета, као и интегритета родитеља који немају могућност да се медијски експонирају, али и у интересу сина госпође Вељковић, Продукција неће јавно и неодговорно полемисати у медијима. Уместо тога, предузећемо све неопходне правне кораке и заштиту ћемо тражити кроз надлежне институције, како би се осигурала и обезбедила права сваког детета које је ангажовано на пројекту.

"Догађај" на који упућује госпођа Вељковић, а који назива „вршњачким насиљем" јесте детаљно испитани сагледан од стране продукције у складу са овлашћењима које иста има, а о томе је обавештена и госпођа Вељковић.

Наиме, син госпође Марије Вељковић био је део пројекта у којем су учествовала деца, алитоком снимања није било никаквих потврђених случајева вршњачког насиља. Напротив, све стране укључене у пројекат, јасно су писаним путем изјавиле да до наведених догађаја није дошло на начин на који госпођа Вељковић наводи, што додатно потврђују материјални докази, које је Продукција прикупила у оквиру Комисије која је формирана ради испитања овог „догађаја".

BloombergAdria.com

Сви родитељи и пристутна лица су били на располагању продукцији да своја сазнања поделе ради разјашњења спорног догађаја, осим госпође Велљковић која је одбила било који вид комуникације, те ју је продукција о свему наведеном обавестила писаним путем. Такође, изричито наводимо да дете госпође Вельковић није имало никакве повреде (хематоме или слично) на дан нити дан након спорног догађаја, дружио се са децом и несметано кренуо за Београд дан након „догађаја". Истичемо да никакве повреде нису примећене од стране надлежних лица продукције, ни од стране лица коме је госпођа Марија Вељковић поверила дете, те да дете није показивало пити пријавило било какве проблеме ни болове на које указује госпођа Вельковић. Указујемо такође да, госпођа Вељковић, ни касније продукцији није доставила доказ о постојању било каквих повреда, а посебно не хематома које наводи у својој објави.

Затим, малолетно дете није искључено из пројекта, а посебно не из разлога на који упућује госпођа Вељковић. Услед ауторске одлуке твораца пројекта, предметна улога на којој је био ангажован син госпође Вељковић неће бити презентована у актуелној сезони пројекта, те сходно томе је престала потреба за ангажовањем глумца који је вршио интерпретацију предметне улоге, што је уобичајена појава у овом послу, а са чим је упозната госпођа Вељковић.

Као што смо навели, као продукцијска кућа сматрамо тему вршњачког насиља изузетно озбиљном и с обзиром на то никада не бисмо дозволили да било које дете трпи било који облик насиља током процеса снимања.

Али колико оштро осуђујемо било који облик насиља, оштро и осуђујемо злоупотребутеме вршњачког насиља ради медијског експонирања, услед које продукција трпи штету и захтева судску заштиту.

У овој фази, захваљујемо се медијима који су се од уздржали тумачења објаве госпође Вељковић, већ су је пренели у изворном облику у ком је и објављена и позивамо медије да до окончања судског поступка избегавају сензационалистичко извештавање, како би се заштитила приватност и интегритет свих лица, нарочито деце, која су овим наводима неосновано доведена у негативан центар пажње. Важно је да се оваквим осетљивим темама приступа са највећом пажњом и поштовањем према чињеницама, те подсећамо медије да било коју информацију коју износе ради информасања јавности претходно провере пре него објаве у складу са највишим етичким стандардима новинарства, а све ради правилног и правовременог извештавања јавности релевантним темама - стоји у саоштењу за медије.