Извор:Фото: Порфимедиа

Ескобар оставио нилске коње у Колумбији - данас муче државу

Извор: Нпортал

18.09.2024.

16:37

Бивши вођа колумбијског нарко картела Пабло Ескобар био је познат по томе што је поседовао егзотичне животиње, али су сада нилски коњи које је имао почели да представљају проблем за Колумбију због неконтролисаног размножавања.

Ескобар је нилске коње држао на свом имању код града Дорадал, преноси Гардијан, а након што га је колумбијска полиција убила 1993. године, Влада је конфисковала имање и већину животиња преселила у локалне зоо вртове, преноси Гуардиан.

BloombergAdria.com

Неколико преосталих нилских коња почели су након тога да праве проблеме јер су почели да се неконтролисано размножавају па данас нико тачно не зна колико их има у реци Магдалена, најдужој у Колумбији, и околним притокама и језерима.

Званични подаци с краја прошле године говоре о 169 животиња, док званичник локалне Управе за биодиверзитет каже да би могло да их буде и више од 200.

Колумбијски биолози су недавно предвидели да би до 2040., ако се ништа не предузме, њихов број могао да достигне 1.400 јединки.

BloombergAdria.com

Нилски коњи се сматрају опасним животињама, јер у Африци годишње усмрте око 500 људи.

Инциденти су постали учестали и у Колумбији, где нилски коњи све чешће нападају фармере и уништавају усеве.

Власти су покушале са разним методама, укључујући убијање ових животиња, али пошто је то наишло на протесте активиста, траже се друга решења.

Један од метода који је испробан је и хемијска кастрација, иако и тај поступак може да буде ризичан и скуп.

Колумбијске власти навеле су да ће се тај пројекат кастрације наставити, као и покушаји да се неки нилски коњи удоме у зоо вртовима.

(EuroNews)