Извор:Фото: Профимедиа/АТА имагес/А. Ахел

ЗАТО ДА МИ СЕ СУДИ У ХР? Објаснио "проблем" усташке униформе

Извор: Нпортал

18.09.2024.

17:04

"Хрватска ипак није Северна Кореја!"

Српски глумац Сергеј Трифуновић је приведен јуче на прелазу Бајаково након што је покушао да уђе у Хрватску, потврдила је сплитска полиција.

Полиција се и огласила и објаснила разлоге за привођење.

Како тврде, Трифуновића су привели јер "има забрану уласка у земље ЕУ након инцидента у септембру прошле године кад је вређао хрватске полицајце у Сплиту о којима је написао како се нада да ће си сашити лепе, црне униформе по узору на Францетићеве, те им је вређао мајке".

BloombergAdria.com

Трифуновић је на суду рекао да је могуће да је он то објавио, али да ни на једној фотографији не постоји сплитски полицијски службеник ибучен у униформу са усташким симболима.

- Је ли могуће да се држављанин Србије због тога нађе на потерници у Хрватској? Онда сваки од њих десет хиљана заслужује потерницу? Суди ми се за вербални деликт, за алузије и метафоре, а претпостављам да ово ипак није Северна Кореја, рекао је на суду Трифуновић, а преноси "Слободна Далмација"

Новинарима је на ходнику док је чекао пресуду рекао, да се радило о три фотографије из филма "Дара из Јасеновца", где његов пријатељ Марко Јанкетић игра заповедник логора Јасеновац Макса Лубурића.

BloombergAdria.com

Подсетимо, он се данас нашао пред сплитским судом где је добио казну - 60 дана затвора условно, на рок од годину дана, а мора плати и 150 евра трошкова. 

У току суђења са њим је била и супруга Исидора, а у Сплит је из Загреба стигао и српски конзул Стефан Ристић који је рекао да га Трифуновић није звао за помоћ, али је дошао да му исту пружи као грађанину Србије.

(Слободна Далмација)