Извор:Фото: Профимедиа

Највећи грех по Библији - проклетство траје до 10. колена

Извор: Нпортал

18.09.2024.

18:15

Највећи грех је ако човек одузме неком живот. Али, по Старом завету, постоје много теже ствари за које свако од нас може да одговара.

По Библији нераздвојно јединство је суштина брака. Одмах у рају, Бог је увео јасан принцип нераскидивости брака. Божја изјава „они ц́е бити једно тело“ Исус Христ је објаснио: “што је Бог саставио човјек да не раставља!” (Матеј 19,6).

Брак је део Божијег стваралачког поретка. У Новом завету, однос између мужа и жене упоређује се са односом Христа према цркви, који је идеалан (Ефесцима 5,21-33). Између супружника треба да влада узајамна љубав. Морају једно другом бити подређени.

Невера, насиље, себичност, болесна љубомора и разне изопачене везе могу дубоко пореметити везу пара. Зато Библија јасно говори о верности партнера (2 Мојсијева 20,14). Права љубав је одговорна, стрпљива, саосец́ајна, не завиди, није себична, не мисли о злу, вец́ се радује истини и покрива грех, осим ако партнер не остане у њему (опис праве љубави погледајте у 1. Коринц́анима 13, 4-7; Приче 10,12; 1 Петрова 4, 8).

Права љубав разликује грех од грешника – он љуби човека, а мрзи зло.Бог не воли развод (Малахија 2,16). Прекинута веза са Богом доноси несугласице у односу са најближом особом. Бог мрзи кршење брачног уговора, јер он му је сведок.Живот доноси многе тешке ситуације. Грех квари међуљудске односе.

BloombergAdria.com

Стари завет каже да је пожуда и неумереност жене опаснија од убиства. Наследници блуднице су проклети до 10 колена.

О томе најбоље сведочи прича о жени краља Давида. Наиме, Михала је пребацила свом мужу када је играо од радости „пред Господом“ и понашао се, како јој се чинило, неприлично за краља. Доживела је осећај супериорности и презира према свом мужу – и кажњена је тако што је постала јалова.

Испоставља се да се за убиство потомци кажњавају до четвртог колена, за прељубу - до десетог колена, а презир и осећај супериорности доводе до тога да деца једноставно престају да се рађају.