Извор:Фото: принтскрин Инстаграм/bogoljubkaric

Огласила се породица Карић поводом Марјанине смрти

Извор: Нпортал

18.09.2024.

18:34

Марјана је са својим супругом Зораном изградила породицу која је била центар њеног света

Породица Карић са великом тугом обавештава јавност да нас је напустила Марјана Карић, дипломирани правник, мајка четворо деце и један од оснивача Фондације Браћа, која већ 55 година несебично помаже људима на овим просторима. Марјана је била стуб породице Карић, жена посвећена својој породици, заједници и хуманитарном раду.

Саопштење породице Карић преносимо у целости:

По свим мерилима, госпођа Марјана Карић била је пример модерне и успешне пословне жене. Била је оснивач новинске куће Јефимија Прес, у оквиру које су излазила четири месечника – Јефимија, Породица, Класика и Мобком. Била је члан Управног одбора Фондације Браћа Карић и председник њеног огранка у Бечу. Правник по струци, али њена интересовања и деловања била су више окренута примењеним уметностима, издаваштву и хуманитарном раду. Нарочито успешно се бавила дизајном текстила, па је тако њен дезен у свили под називом Косовски бој својевремено изазвао велику пажњу стручне јавности.

Рођена је у Пећи 3. новембра 1952. године у патријархалној породици, у којој је кулинарско умеће било саставни део кућног васпитања. Марјана Карић је ауторка сада већ легендарног кувара – Косовско-метохијска трпеза, у којој је објавила стотине рецепата са Косова и Метохије. Њена љубав према кулинарству била је оличење њеног дубљег повезивања са традицијом и обичајима са Косова и Метохије, где је сакупила на хиљаде рецепата који су се преносили генерацијама. Јела која су на трпезама широм Космета била вековима, дух традиције и прошлости, једна необична историја српског народа – овако су критичари описивали ово капитално дело. Богату историјску ризницу рецепата објавила је у кувару издатом у сарадњи са Фондацијом Браћа Карић, чиме је трајно забележила културно наслеђе овог краја.

Марјана је са својим супругом Зораном изградила породицу која је била центар њеног света. Родила је и подигла четворо деце – Јефимију, Ану, Владана и Душана – и са поносом гледала како постају одрасли, успешни људи, формирајући сопствене породице. Иако је била посвећена супруга и мајка, Марјана је била пажљива према свима које је познавала, несебична жена која је својом добротом и љубављу дотакла животе многих.

Кроз хуманитарни рад, Марјана је постала симбол борбе за правду и истину, увек усмерена на помоћ онима којима је то најпотребније. Њен хуманитарни допринос, као и посвећеност очувању породичних вредности и културног наслеђа, оставиће неизбрисив траг.

Њена мисија била је посвећеност другима, а њено наслеђе наставиће да живи кроз Фондацију Браћа Карић и све оне којима је помогла током свог живота.

Породица Карић, кумови, пријатељи и сви који су имали част да је познају, опростиће се од Марјане Карић са неизмерним поштовањем и тугом, али са сигурношћу да ће сећање на њу заувек живети у срцима свих нас. Породица Карић ће примати саучешће у четвртак 19. септембра од 11:30 у Цркви Светог Николе на Новом гробљу, опело ће се одржати у 13:00, а сахрана у 13:30 часова.

Вечна памјат нашој Марјани.

Миланка Карић са породицом Карић и колективом Фондације Браћа Карић