Извор:Фото: Shutterstock

НАЈЧУДНИЈИ ПОСЛЕДЊИ ОБРОК: Убица тражио МАСЛИНУ са коштицом

Извор: Нпортал

19.09.2024.

12:49

ВИКТОР Хари Фигер, осуђени убица и последњи савезни затвореник погубљен у Сједињеним Америчким Државама пре мораторијума на смртну казну, за свој последњи оброк изабрао је нешто прилично неочекивано и чудно... И једно је сигурно, није претерао када је реч о количини.

Ако прегледате листу жеља које су убице осуђене на смрт имале за свој последњи оброк, може вам се учинити као да између њих постоји такмичење око тога ко ће наручити луђи оброк. Изгледа као да покушавају да надмаше једни друге својим бизарним захтевима у вези хране коју ће последњи пут појести.

Има оних који су поручивали декадентне гозбе, ту су они који су тражили грумен земље, а познат је и случај силоватеља и убице Лоренса Расела Бруера који је тражио на десетине најразличитијих намирница, попут пржених бамија, пилећег стека, чизбургера, јалапено папричица, а када је све то добио - рекао је да не жели ништа од тога и да није гладан.

То је тадашњег сенатора Хјустона Џона Витмајера натерало да 2011. укине последњи оброк затвореницима, те је донео одредбу по којој они могу да једе само оно што постоји на менију.

BloombergAdria.com

 

Но, постоји и далеко апсурднији случај, а то је онај чији је актер Виктор Хари Фигер, који је одлучио да са овог света оде са само једном маслином у стомаку, пише "LadBible".

Очигледно, то није било зато што је пазио на линију, али јесте имао скривени мотив иза ове луде жеље.

BloombergAdria.com

 

Фигер је имао само 28 година када је 1963. године погубљен вешањем због убиства др Едварда Бартелса. Три године раније, листао је жуте стране када је почео да зове локалне лекаре у Ајови по абецедном реду пре него што је контактирао поменутог лекара.

Убица је рекао доктору да постоји жена којој је потребна хитна медицинска помоћ, па је др Бартелс пожурио до њега. Али када је стигао, није било жене.

Фигер је тада киднаповао 34-годишњег лекара и убио га у Илиноису, а тело, са једним хицем у глави, касније је пронађено бачено у пољу кукуруза.

Неколико дана касније власти су ухапсиле Фигера у Алабами, након што је ФБИ добио дојаву од мушкарца који је посумњао да нешто није како треба када је убица покушао да му прода лекарски аутомобил без икакве папирологије. Верује се да је његов мотив за убиство била жеља да се дочепа лекова које је др Бартелс носио са собом за лечење пацијената.

BloombergAdria.com

 

Фигер је тврдио да је невин и инсистирао је да је неко други одговоран за убиство у јулу 1960. године, али је 28-годишњак на крају осуђен на смрт. Уложио је жалбу, која је одбијена, што значи да је само председник имао моћ да утиче на његову судбину.

Али, чак и након што су га контактирали гувернер Ајове Харолд Хјуз и Фигеров адвокат, тадашњи амерички председник Џон Ф. Кенеди није желео да помилује злочинца, а медији су пренели да је одбио молбе за помиловање јер је "мислио да је злочин био тако бруталан".

У сваком случају, Фигер, кога су чувари у последњим данима описивали као "узорног затвореника", био је приморан да се суочи са оним што је учинио. Ипак, као и сви други осуђеници на смрт, имао је право на последњи оброк. Он је, изненађујуће, тражио само једну маслину са коштицом.

Као што смо раније поменули, постојао је разлог зашто је желео баш овај мали залогај пре него што је погубљен у затвору у Ајови. Фигер је рекао чуварима да се нада да ће из његовог гроба израсти маслиново дрво, "у знак мира".

BloombergAdria.com

 

Пошто је провео целу ноћ са свештеником, добио је ново одело за погубљење, 15. марта 1963.

Неки извештаји тврде да су након што је Фигер проглашен мртвим, званичници касније пронашли коштицу од маслине у једном од џепова његовог одела.

(Блиц жена)