ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: На листи и два из региона
19.09.2024.
14:25
ПОЗНАТИ гастро портал Taste Atlas објавио је листу најбоље оцењених сувих меса света. На прва три места налази се варијација исте шпанске шунке, односно Jamón Ibérico.
Ова шунка и њене подврсте зависе од врсте свиње које се праве, да ли су регуларне боје или црне. Оно што је битно, је да се не држе у заточеништву, већ се крећу слободно и мимо фарми, где се хранили кукурузом, жиром и другом храном.
У топ 10 су и италијански Prosciutto di Parma и Prosciutto di San Daniele као и португалски Presunto do Alentejo док су представници ових простора у десет најбољих Сухо месо из БиХ и Његушки пршут из Црне Горе.
Што се тиче српских представника, на 19. месту се налази ужичка пршута.