Извор:Фото: Фејсбук/Branko Borković, Н. Фифић

Хрвати дају почасни чин последњем заповеднику Вуковара '91

Извор: Нпортал

19.09.2024.

14:27

ХРВАТСКИ медији пишу да ће "координација удружење проистеклих из Домовинског рата града Вуковара 2003. упутит предлог председнику и врховном заповеднику Зорану Милановићу да последњем заповеднику одбране Вуковара 1991. Бранку Борковићу додели почаси чин генерал-пуковника Хрватске војске.

У удружењима сматрају да је то потребно учинити како би се Борковићу "одало признање због огромног доприноса у стварању хрватске државе од 1991. до 1996. године", преноси хрватски "Индекс".

Бранко Борковић био је ратни заповедник 204. бригаде Хрватске војске и последњи заповједник одбране Вуковара.

BloombergAdria.com

Добио надимак Млади Јастреб кад је наследио Старог Јастреба

У чину је бригадира у пензији и познат је по надимку Млади Јастреб, који је добио док се налазио на положају заменика заповедника 204. бригаде Миле Дедаковића, који је имао надимак - Стари Јастреб.

BloombergAdria.com

Након што је Дедаковић у новембру 1991. распоређен на положај у Винковцима, Бранко Борковић преузео је заповедање бригадом и одбраном града Вуковара, као и бивше општине Вуковар.

Након слома одбране града Вуковара у новембру 1991. дошао је у Загреб, где је три недеље провео у затвору због оптужбе за издају и покушај рушења власти, за шта је касније ослобођен оптужби.