Извор:Фото: АТА имагес/А. Ахел, Профимедиа

"Шта радите с људима који су убили? - Не желиш да знаш..."

Извор: Нпортал

19.09.2024.

14:46

СУПРУГА познатог глумца Сергеја Трифуновића, Исидора Мијановић, укључила се у емисију "Кец на једанаест" на телевизији К1 и пружила детаље о догађајима из ноћи када је њен муж ухапшен.

Исидора је објаснила да њихово путовање 17. септембра није било туристичко, већ је било усмерено на проверу статуса забране уласка у Хрватску која је важила до 10. септембра.

- Ми нисмо ишли на границу са намером да уђемо у Хрватску, већ да проверимо да ли је забрана истекла. Покушали смо да сазнамо да ли Сергеј може да уђе у земљу, јер његова адвокатица није добила одговор на своје молбе и питања - објашњава Исидора.

BloombergAdria.com

- На граници су нас моментално зауставили и Сергеј је ухапшен. Начин на који је хапшење обављено био је изразито непрофесионалан и нисмо добили никакве конкретне информације о разлозима хапшења. Гранични полицајци су имали само штуре податке.

Исидора је објаснила да њихово путовање 17. септембра није било туристичко, већ је било усмерено на проверу статуса забране уласка у Хрватску која је важила до 10. септембра.

- Ми нисмо ишли на границу са намером да уђемо у Хрватску, већ да проверимо да ли је забрана истекла. Покушали смо да сазнамо да ли Сергеј може да уђе у земљу, јер његова адвокатица није добила одговор на своје молбе и питања - објашњава Исидора.

Исидора је додала да су током хапшења доживели низ непријатности, укључујући физички насртај једног од граничних полицајаца.

- Након хапшења, Сергеј је одведен у Сплит, док сам ја отишла назад у Београд. Исту ноћ сам путовала за Сплит због заказаног рочишта. Не бих улазила у хрватски правосудни систем, иако се ради ажурно, али нам нису јавили да ли је подигнута оптужница и због чега, што би нам омогућило да избегнемо пут ка граници.

BloombergAdria.com

Касније се испоставило да забрана није била проблем, већ објава коју Исидора није видела.

- Сергеј није аутор те објаве; он је дистрибутер, али није аутор - наглашава она.

- За то је процесуиран и добио је казну, укључујући судске трошкове. Међутим, догодио се нови апсурд - Сергеј је поново приведен при изласку из суднице.

Исидора је описала како је полицајац у цивилу пришао, показао значку и поново привео Сергеја, док су она и адвокатица биле присутне.

- Нико није знао разлог, а Сергеј је добио одговор да желе да утврде да ли има дозволу за боравак. То је било потпуно сулудо, јер је он приведен на граници уз одузета документа, где је у марици превезен у Сплит."

Током тог процеса, Исидора је морала да присуствује разговору који се сводио на доказивање ваљаности боравка и њиховог брачног статуса.

"Кренула је нова агонија у којој смо морали да доказујемо да смо у браку и шта Сергеј сме и не сме да ради. Било је пуно прича о могућим новим забрана за улазак у Хрватску и ЕУ, као и о могућем депортовању.

На крају, Исидора је потврдила да је агонија завршена депортацијом која ступа на снагу 20. септембра, уз забрану уласка у Хрватску у наредна три месеца. Исидора је изјавила да она и њен супруг воде тихи рат између Србије и Хрватске поново:

BloombergAdria.com

- Ситуација је језива и потпуно непотребна. У мојој породици имамо Хрвате, Црногорце, а за Србина сам удата. Ја не умем да раздвајам људе и сматрам да у 21. веку нормална особа нема потребе за тим - рекла је Исидора у емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1 и додаје:

- Сергеј јесте кажњен условном казном од 60 дана, и наредних годину дана не сме прекршити ниједан њихов закон, јер у супротном иде у затвор. Државни тужилац је тражио ту казну, заједно са новчаном казном, а Хрватска није одступила од својих првобитних захтева. Били су спремни да га осуђују, што се показало када је приведен одмах након пресуде. Заиста не знам да ли се нешто слично икада десило - закључила је.

Сергеј Трифуновић екслузивно се огласио у емисију и кратко прокоментарисао дешавања у Хрватској:

- Јуче, кад су нам тражили доказ да смо венчани, позвали смо оца Владу, који нас је венчао, да пошаље венчани лист. Рекао ми је да ово што ми се десило представља забрану слободе. 'Плаћаш цену своје жеље да будеш слободан. То се не прашта. Исто је и код нас, као и код њих. Превише је затезања, и мислим да нас тај рат води само у дубљи проблем. То је оно што се не прашта.' Више о
томе у мом објављивању. Више сам пута хапшен него Тони Сопрано. Он је од ФБИ хапшен три пута, док сам ја у Сплиту само ухапшен четири пута - кратко је рекао Сергеј и додаје:

BloombergAdria.com

- Питао сам полицајца: 'Шта радите са људима који су убили, опљачкали, ранили?' Одговорио ми је: 'Не желиш да знаш.' Рекао сам му да желим да знам, јер ако сам овако прошао због вербалног деликта, шта доживљавају људи који почине прави злочин? - каже Сергеј и додаје:

- Оно што највише треба избегавати је реченица коју сам чуо милион пута – 'А они...' и онда се одговорност пребацује на другу страну. Ајде прво да погледамо себе. Дивно је што је председник Вучић стао уз мене и исто тако милим да треба да стане уз сваког грађанина у својој земљи. Још једном желим да се захвалим нашој амбасади и амбасадорки Јелени Милић у Загребу. Били су уз мене све време, а конзул је чак дошао и на суђење. Међутим, ово не сме да постане борба за поткусуривање националиста. Морамо да гледамо и како се ми понашамо, а не да се такмичимо у томе ко је гори - закључио је.

(Мондо)