Извор:Фото: Схуттерстоцк, Инстаграм принтскрин/kesaria_official

Позната манекенка пронађена мртва у стану - избодена ножем

Извор: Нпортал

20.09.2024.

10:33

ГАРДИЈАН наводи да, иако је мотив убиства Абрамиџе и даље нејасан, у овој земљи је дошло до пораста насиља над ЛГБТ заједницом откако је десничарска партија Грузијски сан преузела власт.

Позната грузијска трансродна манекенка Кесарија Абрамиџе (37) пронађена је мртва данас у свом стану у Тбилисију, а према информацијама Министарства унутрашњих послова, модел је избодена на смрт. Локални медији су пренели да је ухапшен мушкарац под сумњом да је убио Абрамиџе.

Абрамиџе је била једна од првих трансродних јавних личности у Грузији, а њено убиство је уследило дан након што је парламент усвојио спорни закон ''О породичним вредностима и заштити малолетника'', којим се омогућавају забране догађаја повезаних са Прајдом и цензура филмова и књига са ЛГБТ садржајем, преноси Гардијан. Законом се такође забрањују истополни бракови и родно-афирмативна медицинска нега за трансродне особе.

Гардијан наводи да, иако је мотив убиства Абрамиџе и даље нејасан, у овој земљи је дошло до пораста насиља над ЛГБТ заједницом откако је десничарска партија Грузијски сан преузела власт.

Прошле године, стотине противника права хомосексуалаца упали су на ЛГБТ фестивал у Тбилисију, због чега је тај догађај отказан.

Десетине хиљада људи марширало је у престоници ове године како би промовисало ''традиционалне породичне вредности“ на догађају којем је присуствовала владајуц́а партија и утицајна Православна црква Грузије.

- Постоји директна корелација између употребе говора мржње у политици и злочина из мржње. Прошло је скоро годину дана како влада Грузијског сна агресивно користи хомофобичну реторику и негује је масовним пропагандним средствима - наводи Центар за социјалну правду, група за људска права са седиштем у Тбилисију.

Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ је у среду позвао грузијску владу да повуче спорни закон, упозоравајуц́и да ће овај закон, који шири ''дискриминацију и стигматизацију'', смањити шансе Грузије да се придружи блоку.

(Телеграф)

#Кесарија Абрамиџа #манекенка Кесарија Абрамиџа #убиство #Грузија #Грузија вести #ВИП