Извор:Фото: Профимедиа

ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Колико често треба прати косу-изненадићете се

Извор: Нпортал

20.09.2024.

16:39

ТЕМПЕРАТУРА воде је јако важан елемент неге косе.

Немојте прати косу сваки дан

Пречесто прање косе, слажу се многи стручњаци, лоша је навика која још више оштећује косу јер је исушује и иритира власиште. Посебно је то лоше за дугу косу. ‘Кад је кратка коса у питању, онда још и може проћи јер је реч о младој коси. Али, све у свему пречесто прање косе лишава косу природних уља, али и нарушава боју косе, чинећи је сувом и беживотном’, тврди лондонски фризер Филип Хауг.

Стога многи фризери препоручују да размак између прања буде барем 2-3 дана, али то наравно такође зависи од типа косе. Бринете с густом косом углавном су склоније бржем машћењу па је због тога морају и нешто чешће прати, можда чак и више од три пута недељно. Али кад је реч о обојеној коси или третираној, она је већ сама по себи сувља и може издржати дуже без прања, па је у многим случајевима довољно опрати једном недељно.

BloombergAdria.com

 

На учесталост прања косе утиче и наш начин живота, па ако често вежбате и више се знојите, користите пуно производа за косу или живите у урбаним срединама где је ваздух загађен, ипак је потребно мало чешће прати косу.

Ако сте пак већ упали у зачарани круг свакодневног прања косе из којег је тешко изаћи јер вам је коса већ другог дана јако замашћена, стручњаци кажу да нема ‘безболног’ решења. Потребно је, наиме, ипак мало времена и пуно стрпљења како би се прилагодили дужим периодима непрања, јер се честим прањем превише стимулишу лојне жлезде које су заслужне за стварање масноће, односно себума. Али ако успете да издржите, коса ће се ‘ресетовати’ и ускоро ћете моћи да издржите дуже од дан-два без прања косе и мрског масног сјаја.

Шампони за суво прање као СОС решење

Прву помоћ код масне косе – суве шампоне – добро је користити оних дана кад не перемо косу, али не дуже од 2-3 дана у континуитету јер ће талог почети да се сакупљати на власишту што доводи до иритација, а понекад и опадања косе. Стога га попрскајте јако мало и то само где је то заиста потребно, саветују стручњаци – на корен косе, око врха темена и уз корен шишки.

Притом је бочицу са сувим шампоном потребно држати удаљену најмање 30 цм од косе и лагано је попрскати. Већина људи по навици прска више него што је потребно, па тиме заправо постижу супротан ефект јер ће тако још више отежати и замастити косу.

BloombergAdria.com

 

Какве шампоне користити како би се продужио размак између прања

Код суве косе потребно је бити јако пажљив јер сулфати у шампонима исушују косу, па је потребно наћи производе који их не садрже. Те хемикалије се додају како би се код прања створило што више пене, али у исто време лишавају косу природних уља и храњивих материја. Осим шампона без сулфата, многи стручнији су мишљења да је добро припазити и на пХ вредност у њима. Ако свакодневно вежбате па је неопходно прати косу баш сваки дан, онда бирајте шампоне с ниском  pH вредношћу јер ћете тако задржати оптимални ниво влаге у власима.

Није све ни у шампону

Осим шампона јако је важно обратити пажњу и на температуру воде. Нису само сулфати искључиви кривци за уклањање природних уља из власи, то исто чини и врућа вода приликом прања. Температура воде је јако важан елемент неге косе. Упамтите, што је температура воде нижа приликом испирања, то ће коса бити здравија и сјајнија након прања. Стога стручњаци препоручују да косу увек перете водом собне температуре, а хладан туш при задњем испирању омогућиће јој прави здрави сјај, преноси Крстарица.

БОНУС ВИДЕО: