Извор:Фото: Танјуг, Министарство одбрнае и војске

Отказ због одласка у војску? Ево да ли послодавац има право

Извор: Нпортал

21.09.2024.

09:19

Обавезни војни рок ће у Србији од наредне, 2025. године, поново постати свакодневица.

Иако законски оквири још нису званично донети, извесно је да ће ова обавеза трајати готово три месеца, па се намеће питање - како ће се то одразити на радне обавезе запосленог и како на то гледају послодавци.

Подсећања ради, обавезно служење војног рока у нашој земљи је укинуто 1. јанура 2011. године, па је отад на добровољној бази. Председник Александар Вучић је 14. септембра текуће године саопштио да је потписао сагласност за обављање редовног војног рока у трајању од 75 дана, као и да је крајњи циљ одбрана земље од свакодневних претњи.

Ова вест је изазвала разноврсне реакције - од одобравања до негодовања - али је само питање времена када ће заживети и зато би то требало посматрати и са аспекта привреде.

BloombergAdria.com

Да ли ће вас обавезно служење војног рока коштати посла или плате?

У недостатку инормација, многи су изразили забринутост да ли ће их "одлазак у војску" коштати посла, односно да ће их послодавац отпустити или умањити зараду јер су на одсуству.

Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије, за "Блиц Бизнис" отклања ту дилему и подсећа на члан 79. Закона о раду под називом Мировање радног односа, којим су се.

- Запосленом мирују права и обавезе које се стичу на раду и по основу рада ако одсуствује са рада због одласка на одслужење, односно дослужење војног рока - навео је наш саговорник.

Додао је да запослени, коме мирују ова права и обавезе, има право да се у року од 15 дана дана одслужења, односно дослужења врати на рад код послодавца.

Према важећим прописима, за неодазивање на служење предвиђене су и санкције, новчане или чак затворске.

Дакле, негативних утицаја на радни однос не би требало да буде, а остаје да се види како ће се ова одлука одразити на пословни сектор Србије јер ће безбедносни бити на добитку.

BloombergAdria.com

Новчана накнада војницима

Приликом недавног обиласка војне касарне у Лозници, Вучић је рекао да ће војници од државе добити новчану накнаду за боравак у касарнама, али ће тачан износ бити дефинисан у наредном периоду. Такође, интересантно је да је председник том приликом истакао ИТ сектор, односно младе људе који се тиме баве, а који ће, према његовим речима, имати посебне услове обуке како би у тих 75 дана могу да допринесу својим знањем.

Како је раније писао "Блиц", пре укидања многи грађани су бирали цивилно служење у болницама, библиотекама, позориштима и сличним установама. Оно ће и даље бити могуће, али се планирају неке корекције када је дужина одслужења у питању.

На добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије досада су могли да се пријаве кандидати мушког и женског пола који у 2024. години навршавају од 19 до 30 година живота.

(Блиц)