Извор:Фото:АТА имагес

Водитељка крила да болује од тумора: Био као фудбалска лопта

Извор: Нпортал

22.09.2024.

07:39

До последњег тренутка није било познато да ли је у питању бенигни или малигни тумор...

Новинарка и водитељка Биљана Обрадовић пре неколико година суочила се са озбиљним здравственим проблемом.

Реч је о тумору панкреаса, са којим се, захваљујући раном откривању болести и интервенцији лекара, изборила.

Биљана је јавно говорила о томе како је открила, третирала, оперисала тумор и како сад одржава здравствено стање.

BloombergAdria.com

- Кад се каже тумор панкреаса обично се мисли на оно најгоре. Ја сам заиста имала срећу да у правом тренутку откријем тумор - рекла је Биљана недавно и подвукла да тумор панкреаса није исто што и рак, иако су многи склони да чим чују за тумор помисле да је у питању малигна појава.

Срећом, болест није била малигна, али тумор је био величине фудбалске лопте и до последњег тренутка није било познато да ли је у питању бенигни или малигни тумор.

- Тумор који је био величине 600 грама, 11 центиметара, то је као једна фудбалска лопта, а ми до последњег тренутка нисмо заиста знали да ли је тумор малигни или бенигни, међутим када је урађена анамнеза онда су видели да је дошло полако до "раслојавања", што ја кажем - заиста ме је Бог погледао да ја то уклоним у право време, јер да смо сачекали неких 5 - 6 месеци, не бих знала у ком правцу би то могло да се развије - сликовито је дочарала ситуацију водитељка у емисији "РТС Ординација", а детаље је дуго крила од јавности.

Биљана води и промовише здрав начин живота. Годинама уназад осећала се уморно, што ју је навело да помисли да нешто није у реду:

- Правилно се храним, не пушим, не пијем, идем на спавање око 22 сата, бавим се физичком активношћу идем у теретану, ишла сам и на јогу, али последњих 7-8 година ја сам осећала константан умор, нисам имала снаге, често сам била болесна, такође имам редовне циклусе који трају четири дана али после тих циклуса нисам могла да се опоравим по три недеље, као у случајевима анемије - објаснила је.

BloombergAdria.com

Она се 15 година лечила од хипотиреозе, за коју су касније установили да није прави узрок Биљаниног стања, већ цистични тумор панкреаса који је давао симптоме сличне хипотиреози.

Биљани је потпуно јасно да њено стање јесте деловало као хипотиреоза јер је заиста имала проблем са отицањем и са гојењем, чак и са упорним целулитом, а у том периоду је осећала неку врсту анксиозности и, како каже, полу - депресије.

- Радила сам и даље два посла, али мени је била једна равна линија и онда су ми сви говорили - ти си се презаситила послом, дуго радиш на телевизији, више нема мотива, адреналина.

Објаснила је да би некад након вежбања у теретани била толико уморна да није могла да устане из кревета. Због овакве симптоматологије, а на предлог пријатељице проверила је полне хормоне, а гинеколог ју је послао и на ултразвук стомака, на ком је откривено да "има нешто огромно у стомаку", а после месец и по дана је уследила и операција.

- Кад сам се пробудила ја сам имала рез 20 центиметара преко стомака, тако да се некад шалим да ћу можда неку птицу ту да истетовирам.

"Десетак дана сам била у болници"

Присетила се да је операција трајала четири сата, али да је била врло храбра, а особље дивно:

- Не ради се ту само о мени, тамо су они стварно 24 сата за све пацијенте и ја сам била десетак дана у болници. Ја сам овако нежне грађе али сам тамо била чврста и нисам плакала, али ја нисам могла да ходам, полако сам ходала, нисам могла сама да одем до купатила, огроман је рез, имате катетер и тако даље.

- Када ми је саопштила докторка, у том тренутку то ме је заиста сломило и баш сам се исплакала. Сећам се тренутка кад сам испред ординације звала маму. Њој уопште није било јасно о чему се ради. На послу сам крила дуже време, знали су само неки од мојих претпостављених. Нисам говорила никоме, а кад сам рекла сви су мислили "она има неку цисту", као то је шала, тра-ла-ла. Ја сам и даље гурала два посла, ћутала, чак није знао скоро нико из фудбалског клуба - искрено је рекла.

Међутим, касније се дешавало да све емоције које је "гурала под тепих" испливају кад се најмање нада, па мисли да би јој сад било тешко да изгура неки евентуални нови изазов:

- Све то што сам ја затрпала негде у својој подсвести би ме вероватно сломило, што је и нормално - признала је Биљана Обрадовић.