Извор:Фото: Shutterstock

СРБИ ИХ ВОЛЕ, А НЕЗДРАВЕ СУ Ових 10намирница не треба јести

Извор: Нпортал

22.09.2024.

10:23

Дијететичарка Броган Тејлор из Феникса открила је за EverydayHealth које намирнице уопште не би требало да једемо, али и здравије варијанте које могу да утоле нашу страст према укусној храни.

Које намирнице су апсолутно нездраве, истраживала је и дијететичарка Броган Тејлор из Феникса. При том, она је навела и здравије варијанте, које могу да утоле страст према укусној храни.

Прерађено месо:

Месне прерађевине, попут сланине, хреновки и нарезака богате су калоријама и пуне соли, па су повезане с повећаним ризиком од срчаних болести. Нездравији су од непрерађеног црвеног меса или пилетине. Постоје и докази да се у прерађеном месу стварају хемикалије, које узрокују рак, па га је Светска здравствена организација класификовала као канцероген. Здравије алтернативе су немасни извори протеина, попут печених пилећих прса или тофуа.

Газирани напици

Стручњаци кажу како су газирани напици и друга заслађена пића повезани с гојазношћу, дијабетесом типа 2,е пропадањем зуба и каријесом. Иако знају да то није нешто што би требало превише конзумирати, многим људима је врло тешко да престану с том навиком, преноси Вечерњи лист.

- Уместо газираних пића увек би требало да одаберемо воду и биљне чајеве - саветује Тејлор, која препоручуј повећање уноса воде или евентуално минералне воде, воћних екстраката или биљних чајева без шећера.

BloombergAdria.com

 

Бели хлеб

- Иако су многи забринути због количине хлеба коју једу, покушај потпуног избацивања може, заправо, да доведе до још веће конзумације - каже Тејлор.

Бели хлеб је направљен од рафинисаног брашна, које је током обраде изгубило влакна и хранљиве материје. То може да доведе до брзих скокова нивоа шећера у крви и да допринесе дебљању, инсулинској резистенцији и другим метаболичким проблемима. Здравија алтернатива је хлеб од целог зрна јер садржи више влакана, витамина и минерала и помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви.

Помфрит

Помфрит је обично пржен у нездравим уљима и богат сољу, што га чини високо калоричним и богатим засићеним мастима и натријумом. Редовито конзумирање пржене хране може да повећа ризик од гојазности, срчаних болести и других хроничних стања. Уместо пржених, боље узмитее печене кромпириће зачињене биљем и зачинима. Користите спреј с маслиновим уљем како би кромпирићи били хрскави.

BloombergAdria.com

 

Хамбургери

- Брза храна, укључујући хамбургере, може да представља изазов за здравље јер садржи високе нивое засићених масти, соли и шећера - каже Тејлор.

Временом, то може да доведе до хроничних здравствених стања попут дијабетеса, кардиоваскуларних болести и гојазности. Зато замените обичан хамбургер од млевене јунетине бургером од лососа, пасуља или поврћа.

Крофне

Иако су укусне, крофне нису нимало здраве. Прже се у високо рафинисаним и прерађеним уљима, могу да садрже транс масти, направљене су од белог брашна и садрже велику количину шећера. Ако жудите за нечим печеним, здравије алтернативе су домаћи мафини или погачице. Ако их припремате сами, убаците уље од авокада и интегрално брашно, а шећер можете да смањите или замените умаком од јабука, сувим шљивама или урммама.

BloombergAdria.com

 

Прерађени сир

Сиреви попут начо сира, прерађених кришки и конзервисаних умака нису добри за здравље из неколико разлога, кажу лекари. У преради се тим производима додају засићене и транс масти, натријум, шећер, боје и ароме, што може да узрокује повећање крвног притиска, нивоа шећера у крви и холестерола. Бољи избор за здравље увек су свежа моцарела, фета, рикота или козји сир, који садрже мање масти и натријама, а више протеина и калцијума.

Чипс од кромпира

Чипс од кромпира је пример хране која садржи "празне калорије". Такве намирнице немају значајну нутритивну вредност, чипс је богат мастима, а сиромашан протеинима и влакнима. Зато боље да узмете здравије грицкалице које су богатије хранљивим материјама, попут печених леблеблија, мешавине орашастих плодова или хрскавих морских алги" каже Тејлор.

Прерађене грицкалице

Прерађене грицкалице попут крекера, переца и кекса богате су нездравим мастима, рафиниданим шећерима и адитивима. Иако су практичне и лако доступне за брзу конзумацију, садрже масти и натријум - каже Тејлор. Уместо таквих међуоброка, одаберите орашасте плодове, семенке, свеже воће или поврће с хумусом, који су сви изврсни извори есенцијалних хранљивих материја, влакана и здравих масти.

BloombergAdria.com

 

Алкохол

- Алкохол представља озбиљан проблем и многи не могу да се контролишу у количини коју попију - каже Тејлор. Алкохол не само да садржи калорије без икакве нутритивне вредности, него и прекомјрна конзумација може да доведе до многих здравствених проблема, укључујући високи крвни притисак, болести срца и мождани удар.

- Здравије алтернативе су безалкохолна пића, минерална вода или безалкохолне верзије вина или пива - открила је Тејлор за EverydayHealth.