Извор:Фото: Схуттерстоцк, Профимедиа

Србин питао свештеника - да ли је грех бити са кумом?

Извор: Нпортал

22.09.2024.

15:35

ЗАНИМАЛО га је да ли су кумовски односи препрека његовој љубави па се обратио директно црквењаку за одговор.

Љубав често не бира ни место ни време. Некада сродне душе можемо пронаћи у особама које нисмо ми слутили да нам могу бити блиски у овом смислу.

Тако је један младић осетио снажне емоције према девојци која је његова породична кума. Због ситуације у којој се нашао, обратио се свештенику за свет.

BloombergAdria.com

- Нисам сигуран да ли улазити у то или не. Код мојих родитеља имам негативан одговор. Тачније се ради о девојци чије је родитеље мој отац венчао (тј био им кум) , венчање није одржано у цркви већ само у опстини. Питање је јасно да ли ми можемо да будемо у вези без тога да се огрешимо о Бога? - упитао је свештеника на сајту Светосавље један младић који се представља као Марко.

Свешеник му је дао опширан одговор на дилему у којо се нашао. Оваквом одоговру се сигурно ни сам није надао.

BloombergAdria.com

- Драги брате, Сведоци, кумови на венчању у цркви, не улазе са младенцима у духовно сродство. Ово сродство почиње тек са крштењем. Значи, да је Твој отац био кум на венчању и у цркви (а не само у општини) родитељима девојке са којом Ти желиш да се забављаш, вас двоје би слободно могли ступити у црквени брак, јер нисте ниукаквом сродству. Друга је ствар, да су ти родитељи позвали Твога оца да кумује и на крштењу свога детета, онда би вас двоје били у другом степену духовног сродства, као да сте брат и сестра. Ти си телесни син свога оца, а она би била духовно чедо његово. Понављам, вас двоје немате никакве сметње за ступање у хришћански брак, разуме се, ако међу вама постоји искрена љубав и жеља за заједничким животом - поручио је отац Душан.

(Курир)