Извор:Фото: Твитер принтскрин/Maki Marish/

СНЕГ У ЈУЖНОЈ АФРИЦИ: Невероватни снимци са црног континента

Извор: Нпортал

22.09.2024.

18:42

ОБИЛНЕ снежне падавине затвориле су путеве у Јужној Африци.

Путници су заглављени у аутомобилима после неуобичајено обилних снежних падавина у том делу континента. У неким крајевима Африке снег је нападао и до два метра.

Посебно је погођен аутопут Н3 који повезује Јоханесбург и Дурбан, а хитне службе покушавају да дођу до људи који су били заробљени у својим возилима у деловима где је пут затворен.

Неки су провели ноћ у својим аутомобилима. Кључни аутопут на истоку државе један је од најтеже погођених, а неколико деоница је затворено, док су и заобилазнице непроходне, рекли су званичници.

- Још нема детаљних информација о томе у каквом су стању неки учесници у саобраћају које је задесио јак снег - рекла је менаџерка Управе за наплату путарине Танија Дугра.

- Службе за хитне случајеве су радиле без прекида током ноћи. Покушавале су да дођу до што већег броја учесника у саобраћају - каже Дугра.

Ћебад и оброци су достављани неким заглављеним возачима, саопштила је влада провинције Квазулу-Натал.

Камиони су од петка паркирани поред пута, рекао је за АФП службеник Корпорације за управљање друмским саобраћајем Сајмон Звејн: „Аутобуси који путују између провинција заглављени су на бензинским станицама око седам сати“.

Мухамед Гулам рекао је за канал Њузрум Африка да је провео ноћ у аутомобилу са својом децом изван града Харисмита, око 270 километара југоисточно од Јоханесбурга.

- Били смо блокирани више од 13 сати, били смо без хране. Не бисмо успели да се спасимо без помоћи служби за хитне случајеве - рекао је Гулам.

У неким областима снежни покривач има дебљину и до два метра, објавили су из компаније за безбедност на путевима "Arrive Alive".

- Очекује се више снега, а наранџаста упозорења су на снази у неколико крајева земље. Ово је екстремни случај - рекао је прогностичар Јужноафричке метеоролошке службе Лутандо Масимини.

Далеко од подручја погођених смегом, ова ретка појава привукла је један број људи да отпутују и да виде снег.

Џастин Надасем Бејкер возио се три сата од Јоханесбурга са породицом до Вардена.

- Вожња је трајала три сата. Узбуђени смо. Прошло је много, много година откако смо видели последњи снег - рекао је Бејкер.

(РТС)