Извор:Фото: Профимедиа

СТРУЧЊАК САВЕТУЈЕ: Колико често треба усисавати

Извор: Нпортал

22.09.2024.

19:25

УСИСАВАЊЕ је задатак чишћења који ће већина радо одложити јер их одврати сама помисао да вуку усисавач уз степенице или да их облије зној после завршетка једне собе.

Ако имате кућне љубимце, вероватно сте навикли да усисавате сваки дан, али што се тиче осталих, треба ли заиста то да раде свакодневно или једном недељно?

Наравно, усисавање је нужно, посебно за оне који пате од алергија јер осигурава да се мртве ћелије коже, бактерије, плесни и гриње уклоне са пода и да се не удишу јер то може да изазове цео низ неугодних симптома, укључујући надражено грло, нос, очи и још озбиљније, проблеме са дисањем, пише Мирор.

Научник Метју Ли препоручује усисавање барем једном недељно како бисте спречили накупљање прљавштине ако имате дрвени под.

BloombergAdria.com

 

- Покушавам да посветим мало више пажње местима у којима моји чланови породице највише бораве у нашем дому, а ради се о кухињи и спаваћој соби, будући да се на поду може брзо скупити много прљавштине, крхотина и залуталих длачица - рекао је.

Стручњак саветује да свој дом категоришете у више тачака - зидови, душеци, лајсне, корпе за кућне љубимце, лампе, завесе, степенице, плафони и софе - и да одаберете две за усисавање сваке недеље.

- Ово је препоручена учесталост за одржавање чистоће дома, а да нисте оптерећени задатком дубинског чишћења целог дома одједном - додао је. Када је реч о теписима, Метју је предложио усисавање пре него што под почне да изгледа прљаво два пута недељно. За подручја где особе мање бораве довољно је усисавати једном недељно.