Извор:Фото: Танјуг/АП

ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА: Хезболах гађао Израел

Извор: Нпортал

23.09.2024.

09:08

Милитантна група са седиштем у Либану такође је саопштила да је током ноћи гађала израелску ваздушну базу Рамат Давид, у близини Хаифе.

Током ноћи на недељу дошло је до ескалације прекограничних напада између Израела и Хезболаха, у ситуацији која се убрзано погоршава, а рат се никада није чинио изгледнијим него сада, пише Вол стрит џорнал.

Хезболах је саопштио да је у недељу циљ био израелски обрамбени извођач "Рафаел Адванцед Дефенсе Сyстемс", један од креатора Гвоздене куполе, у склопу почетног одговора групе на експлозију хиљада пејџера и радио уређаја у два одвојена напада у којима је погинуло више од 30 људи, укључујући и већи број цивила. Компанија се налази у близини Хаифе, око 40 километара од израелско-либанске границе.

Милитантна група са седиштем у Либану такође је саопштила да је гађала израелску ваздушну базу Рамат Давид, у близини Хаифе, ракетама сиријске производње. Израелска војска није потврдила мете напада, али је рекла да је Хезболах ударио дубље него обично у израелску територију.

Најмање 115 пројектила испаљено је из Либана на Израел у недељу ујутро, саопштила је израелска војска. Већина је пресретнута или је пала на отвореном простору, али је Хезболах задао три директна поготка у израелске заједнице, укључујући два на стамбене зграде у граду Киријат Биалик, према извештају државног војног радија. Видео снимци који круже интернетом и које је потврдила војска приказују возила и зграде у пламену, а хитне службе су саопштиле да су четири особе погођене гелерима. https://www.youtube.com/watch?v=3EElUm4Ohlg&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fmondo.rs%2F&source_ve_path=OTY3MTQ

Три ракете су такође испаљене на Израел са истока, укључујући две из Ирака, где су базиране иранске милиције, наводи израелска војска. Десетине ратних авиона су у суботу увече и недељу ујутру напали јужни Либан, саопштила је израелска војска, у, како је назвала, превентивним нападима на положаје за лансирање ракета предвиђених за шири напад у недељу ујутро.

Удари су уследили након пораста напетости између Израела и Хезболаха, што је изазвало забринутост САД да ће ове стране увући регион у шири рат. Хезболах је покренуо актуелни сукоб са Израелом 8. октобра као знак подршке палестинској милитантној групи Хамас, која је 7. октобра покренула напад. Спорадичне размене ватре преко границе постепено су се интензивирале последњих месеци, док дипломатско решење остаје недостижно.

Израел је променио своју стратегију прошле недеље, повећавајући интензитет и смелост својих напада на Хезболах, који је натерао десетине хиљада цивила са обе стране границе да напусте своје домове. Израел је у петак извршио огроман притисак, убивши 16 високих чланова Хезболаха у Бејруту, у нападу у којему је, како тврди Либан, такође убијено двадесетак цивила. Порука Израела је да се или мора постићи решење или ће се борбе наставити, чак и у рату за који се очекује да ће бити разоран за обе стране.

"Ово је ситуација која је неподношљива, а Израел је одлучан да делује како би променио ову реалност", рекао је Надав Шошани, портпарол израелске војске, за Вол стрит журнал у недељу.